![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję przekonać kolegę do rezygnacji ze skryptu phpBB na rzecz IPB. Podajcie mi argumenty, że warto zainwestować 150$ i cieszyć się z IPB. Ja wiem, że korzystanie z IPB jest znacznie wygodniejsze i bezpieczniejsze, ale potrzebuję jakiegoś bardziej przekonującego argumentu.
Dlatego proszę o pomoc. pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
za IPB trzeba zapłacić, PHPBB jest bezpłatne, najlepiej wybrać wersję przema
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale ciężko znaleźć jakieś argumenty inne niż bezpieczeństwo i wygoda :/ Dla mnie ogromnym plusem są proste ułatwienia takie jak CTRL+B automatycznie pogrubia -> [ b ] [ /b ] (chociaż w IPB nie ma tego w quick reply na tym forum, ale jest w standardzie vBulletin
![]() To są takie rzeczy których nie zauważasz od razu, nie zawsze się przydają ![]() ![]() Nie pamiętam jak to wygląda w IPB, ale np Administracja vBulletin w porównaniu do phpBB to bajka, a takie rzeczy jak tłumaczenie, czy zmiana standardowych tekstów typu "Nie masz nowych wiadomości" to kwestia kilku kliknięć, a w phpBB nie wiem czy to się da zrobić z poziomu panelu administratora (nie pamiętam, bo od ~2 lat nie miałem do czynienia ze stroną administracyjną phpBB) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale ciężko znaleźć jakieś argumenty inne niż bezpieczeństwo i wygoda :/ Dla mnie ogromnym plusem są proste ułatwienia takie jak CTRL+B automatycznie pogrubia -> [ b ] [ /b ] (chociaż w IPB nie ma tego w quick reply na tym forum, ale jest w standardzie vBulletin ![]() To są takie rzeczy których nie zauważasz od razu, nie zawsze się przydają ![]() ![]() Nie pamiętam jak to wygląda w IPB, ale np Administracja vBulletin w porównaniu do phpBB to bajka, a takie rzeczy jak tłumaczenie, czy zmiana standardowych tekstów typu "Nie masz nowych wiadomości" to kwestia kilku kliknięć, a w phpBB nie wiem czy to się da zrobić z poziomu panelu administratora (nie pamiętam, bo od ~2 lat nie miałem do czynienia ze stroną administracyjną phpBB) A to całe vBulletin jest płatne ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jak masz dużo kasy to kupuj... mi szkoda by było
|
|
|
![]()
|
|
jak masz dużo kasy to kupuj... mi szkoda by było Zaraz mi powiesz, że korzystanie z pirata to to samo. -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jest płatne €139.00 za licencję na własność z 1 rocznym supportem przez e-mail i stronę (ale taki prawdziwy support, a nie coś w stylu "po tygodniu odpiszemy żeby pan sformatował dysk"). €74.00 licencja jednoroczna wraz z supportem. Po roku musisz przedłużyć licencję albo usunąć stronę. Wiem że to dużo, ale też zależy dla kogo. Jeśli to ma być jakieś niewielkie albo i nawet duże forum ale z niewielkim ruchem to nie wiem czy się opłaca, niemniej jednak jeśli kogoś stać na to to €139 nie będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. https://www.vbulletin.com/
Od razu uprzedzam że nie wiem jak to jest z polskim językiem, na stronie z mojego podpisu sami tłumaczyliśmy (większość jedna osoba) ale poszło to szybko i sprawnie. My uważaliśmy że warto. Zobacz też jak to wygląda z IPB bo to też bardzo dobre forum w którym jest kilka rzeczy których vBulletin nie ma. Osobiści było mi by ciężko wybrać dziś pomiędzy IPB a vBulletin (co nie znaczy że np. forum dla kilku znajomych z WoW nie założył bym na darmowym skrypcie np. http://punbb.org/about.php , ale nigdy więcej na phpBB ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nitro18: za dobre oprogramowanie się płaci...
phpBB: tylko jedno słowo - 7 RC, przy czym niektóre RC były wydawane jedno po drugim. Jak się tak "łata" aplikację, to nigdy nie wychodzi z tego nic dobrego. -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
Tak jest płatne €139.00 za licencję na własność z 1 rocznym supportem przez e-mail i stronę (ale taki prawdziwy support, a nie coś w stylu "po tygodniu odpiszemy żeby pan sformatował dysk"). €74.00 licencja jednoroczna wraz z supportem. Po roku musisz przedłużyć licencję albo usunąć stronę. Wiem że to dużo, ale też zależy dla kogo. Jeśli to ma być jakieś niewielkie albo i nawet duże forum ale z niewielkim ruchem to nie wiem czy się opłaca, niemniej jednak jeśli kogoś stać na to to €139 nie będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. https://www.vbulletin.com/ Od razu uprzedzam że nie wiem jak to jest z polskim językiem, na stronie z mojego podpisu sami tłumaczyliśmy (większość jedna osoba) ale poszło to szybko i sprawnie. My uważaliśmy że warto. Zobacz też jak to wygląda z IPB bo to też bardzo dobre forum w którym jest kilka rzeczy których vBulletin nie ma. Osobiści było mi by ciężko wybrać dziś pomiędzy IPB a vBulletin (co nie znaczy że np. forum dla kilku znajomych z WoW nie założył bym na darmowym skrypcie np. http://punbb.org/about.php , ale nigdy więcej na phpBB ![]() Gdybym wcześniej usłyszam o vBulletin to z pewnością rozważyłbym tę opcję i opcję IPB. Zdecydowałem się jednak na IPB, wydałem 150$. Mam nadzieję, że nie będę żałować. Nie wiecie jak jest z tłumaczeniem panelu admina ![]() ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
trzeba się uczyć języków :] w jakiejś wersji maja zrobić panel jezyka jak forum w plikach txt a nie hardcoded, tymczasem tylko zapaleńcy rządni kasy to tłumacza bo z każdym modem/updatem trzeba sobie dotłumaczac... więc pewnie taniej nie znajdziesz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już ktoś wspomniał, jeśli to ma być mała strona, lepiej wybrac darmowy skrypt (chociaż od phpBB wolał bym punBB), jeśli administratora stać (z reklam, albo po prostu ma oszczędności) to niech wyda te 150$ rocznie, ale ma wtedy 100% pewność że wszystko będzie ładnie działać i w razie błędu, dostanie szybko odpowiedź od supportu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 13 Dołączył: 16.11.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja bez zastanowienia polecam ci IPB ponieważ jest ciekawe, ma dużo opcji no i jest fajne, a w dodatku są podobno jakieś darmowe wersje.A spolszczenie se możesz ściągnąć
![]() -------------------- "Źle czynisz, jeśli chwalisz, gorzej, jeśli ganisz rzecz, której dobrze nie znasz." - Leonardo Da Vinci
30.01.2009 - Mój 100 post. |
|
|
![]()
|
|
Ja bez zastanowienia polecam ci IPB ponieważ jest ciekawe, ma dużo opcji no i jest fajne, a w dodatku są podobno jakieś darmowe wersje.A spolszczenie se możesz ściągnąć ![]() No i kupiłem ![]() Przedmówca chyba czegoś nie doczytał, bo 150$ to jednorazowa opłata - nie coroczna. Później ewentualnie dopłaca sie 25$ co pół roku za ewentualny support i nowsze wersje forum. Skórka php.pl - jest darmowa czy płatna ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
skórka jest własnej roboty i nie jest rozpowszechniana
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 19:23 |