![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
mam takie pytanie bo w chwili obecnej siedzę na phpbb by przemo ale w internecie znalazłem oponie o tym że IPB jest stabilniejsze i mniej obciąża serwer. Problem w tym właśnie że na forum ostatnio jest ruch na poziomie 1500 użytkowników dziennie / 30 000 odsłon na dzień wg. stat24.com To phpBB wali tyle zapytań do SQL że nieźle muli serwer baz danych bo serwer www(http) działa szybko i stabilnie (pingi na poziomie 12-24ms) Tak więc chciałem się dowiedzieć na ile to jest prawdą że przesiadka na IPB poprawi szybkość działania i nie będzie powodowało częstych padów bazy danych? Bo nie chcę wydawać 150$ na licencję w ciemno a okaże się że jest jak było. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej mam takie pytanie bo w chwili obecnej siedzę na phpbb by przemo ale w internecie znalazłem oponie o tym że IPB jest stabilniejsze i mniej obciąża serwer. Problem w tym właśnie że na forum ostatnio jest ruch na poziomie 1500 użytkowników dziennie / 30 000 odsłon na dzień wg. stat24.com To phpBB wali tyle zapytań do SQL że nieźle muli serwer baz danych bo serwer www(http) działa szybko i stabilnie (pingi na poziomie 12-24ms) Tak więc chciałem się dowiedzieć na ile to jest prawdą że przesiadka na IPB poprawi szybkość działania i nie będzie powodowało częstych padów bazy danych? Bo nie chcę wydawać 150$ na licencję w ciemno a okaże się że jest jak było. Pozdrawiam. To, że phpbb by przemo działa wolniej niż IPB to jest pewne. Jak zmienisz skrypt na IPB to niemal na 100% forum będzie działać szybciej. Możesz jeszcze spróbować z SMF, które też jest dość wydajne i ma spore możliwości, a jest darmowe (podobnie jak phpbb). Co do wydajności serwera www, to pigni nie mówią nic o wydajności serwera www. Zrób prosty plik html i uruchom program ab na serwerze żeby sprawdzić wydajność samego serwera www (opis programu znajdziesz w "man ab"). Możesz też sprawdzić tak samo forum żeby zobaczyć ile serwer potrzebuje czasu na wygenerowanie jednej strony. Jeżeli jest to więcej niż powiedzmy 0.2 sekundy to kiepsko. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam ten sam dylemat co KFP
Jetem (nie)szczęśliwym posiadaczem fora opartego na phpbb by przemo. Nasz serwer Home.pl już nas wywalił na jakieś serwery współdzielone z innymi molochami. Tak więc błąd 503 to u nas chleb powszedni. Częściowo udało mi się zmniejszyć częstotliwość tych błędów przez rezygnacje z phpfusion , tzn wyłączenie wszystkiego tylko newsy zostały itp. Teraz kończę pracę nad własnym lekkim CMSem do obsługi strony. no i teraz jest pytanie czy Opłaca się z phpbb na ipb przejść? a jeśli nie to na jakie? Dodam że kasa nie gra roli. Stawiamy na jakoś. Ktoś ma jakieś sugestie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli robisz jakieś nieduże forum to nie, bo koszt IPB to dość spora sumka, ale jeśli robisz forum związane z jakimś poważnym projektem to taka cena nie będzie dla ciebie duża, a jakość jest nieporównywalnie lepsza.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:31 |