![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym zrobić na stronie głosowanie na dany produkt. Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne. Jak przyjęło się takie rzeczy robić? Ja wymyśliłem dwie koncepcje: 1. Glosowanie tylko w systemie + i -. W bazie z ofertą dodać dwa rekordy glosy_minus i glosy_plus. Pozniej tylko wyliczyć ocene srednią: (ocena_plus + ocena_minus) / ilość ocen 2. Drugi sposób to głosowanie w skali od 1 - 10. Tu myśłałem również o dwóch komórkach w bazie - jedna będzie zliczała głosy - to znaczy za kazdym glosem bedzie dodawala wartosc 1-10 do juz istniejacej wartosc a w drugiej komorce bede zliczac glosy - to znaczy po dodaniu do oferty zwiekszal ilosc o 1. A ocena bedzie to: (Suma głosów/Ilość głosów). Ale pewnie wy macie jakieś sprawdzone metody. A sprawa druga to jak zabezpieczyć taki system przed podwójnym głsowaniem przez tą samą osobę? z góry dziękuję -- Tikky Ten post edytował tikky 28.11.2007, 21:31:41 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:23 |