![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2003 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takowy maly problemik i zaczyna mnie glowa bolec juz
![]() problem polega nie tyle co na uprawnieniach a na wyswietleniu menu zaleznie od uprawnien. Wszystko by bylo ok gdyby nie to ze uklad menu ma byc dynamiczny i ustawiany w administracji (user friendly ustawianie : [-o< ). Problem niby nie tak wielki ale chcialem to przemyslec zanim zaczne kodowanie i pytanie o rade ... hmm jak ? ![]() Co do dzialow myslalem nad zbudowaniem czegos na zasadzie pluginu, gdzie dany dzial jest pluginem, a funkcjie w nim beda wlaczane badz wylaczane zaleznie od uprawnienia, a pod koniec wszystkie zezwolone urachamiane. No nie wiem czekam na jekies podpowiedzi sugestie, bo w tym momencie moje brainCPU chyba jest w stanie hibernacji ![]() -------------------- Warsztat: IIS 6.0 | PHP 4.3.10 && 5.0.3 | MySQL 4.1.9 | Smarty 2.6.7 | PEAR | EditPlus 2 Produkcja: FlipTiM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey,
rozwiązać ten problemik możesz jedną kolumna w tablicy z userami ![]() Brzmi banalnie , co ? Ustawienia menu , możesz trzymać w stringu o odp. strukturze np : kategoria::tablica[poddzialy]="on/off" lub "1/0" | kategoria2::tablica[poddzialy]="on/off" lub "1/0" itd. Dzięki temu nie będziesz musiał dodawać nowej tabeli do bazy dodajesz tylko jedną kolumne w tab. z userami/ustawieniami userów , a generowanie menu z takiego ciągu jest bardzo proste. Dodam że do zmiany tabela->string można użyć fun. serialize odwrotność to unserialize. Administracja/ustawienia tego typu menu to juz część html/js po stronie usera dlatego nie będe nic o tym pisał. Z tego typu rozwiązania korzystałem już kilka razy i sprawdz się znakomicie. Rozwiązanie jest o tyle dobre iż nie zaśmiecasz bazy niepotrzebną tabelą ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo mozesz podzielic userow na grupy i przy kazdym module ustawiac jakie grupy mja do niego dostep
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakby na to nie patrzeć, to wcale nie trzeba tworzyć nowej tabeli - wystarczy, że do istniejącej dodasz sobie pole np. "perm" i system uprawnień oprzesz na operatorach bitowych.
Czyli np: 1 - dostep podstawowy 2 - dostęp do artykułów 4 - dostęp do downloadu 8 - dostęp do panelu admina I teraz poziom dostępu robisz np. tak: [php:1:9b3fc36de2]<?php define("PODSTAWOWY",1 << 0); define("ART",1 << 1); define("DOWNLOAD",1 << 2); define("ADMIN",1 << 3); ?>[/php:1:9b3fc36de2] ustawianie dostępu na Artykuły i download wyglada np. tak: [php:1:9b3fc36de2]<?php $perm=ART | DOWNLOAD; ?>[/php:1:9b3fc36de2] Sprawdzanie czy mamy dostep do Artykułów: [php:1:9b3fc36de2]<?php printf("Artykuly są %s .", (ART & $perm) ? "dostepne" : "niedostępne"); ?>[/php:1:9b3fc36de2] (Przykład zaczerpniety z ksiażki "PHP4. Aplikacje" i zmodyfikowany lekko) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2003 Skąd: Ziemia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko cacy, tylko mnie bardziej chodzi o problem dynamicznego wyswietlania menu jednoczesnie uzaleznionego od zezwolen ale tez i od kolejnosci jaka ustala administrator(Kolejnosc jak i dzialow tak i samych jego funkcji) . I moim no moze nie tyle problemem co pytaniem o rade bylo wlasnie jak byscie wy do tego podeszli. Chodzi chyba o to iz co 3000 glow to nie jedna, i czasem jedno zdanie moze zmienic caly tok rozumowanie (i to na lepszy
![]() ![]() ![]() -------------------- Warsztat: IIS 6.0 | PHP 4.3.10 && 5.0.3 | MySQL 4.1.9 | Smarty 2.6.7 | PEAR | EditPlus 2 Produkcja: FlipTiM |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 11:39 |