![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyciagam dane z 3 tabel z ktorych potrzebuje tylko dane z polowy pol. Wiec ktore zapytanie jest lepsze?
Dluzsze z 20 polami?
Czy krotkie ale zawierajace niepotrzebne pola takie jak np hasla uzytkownikow. I dluzsze teksty nie potrzebne do wyswietlenia.
Co bardziej polecacie? BO jak sprawdzilem czas generowania strony to byl on jednakowym w obu przypadkach nawet wachal sie na korzysc drugiego zapytania. Ale moze jednak to pierwsze jest lepsze? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym sugerował to pierwsze, bo wtedy mniej danych jest do przesłania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2007 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też polecam to 1 - sze zapytanie. Co prawda więcej się trzeba opisać ale wyjdzie to na Twoją korzyść
![]() -------------------- ![]() HTML, CSS and PHP Programmer :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja jestem za wersją numer 2 przede wszystkim dlatego zę korzystam z propela i każdy rebuild bazy zmuszałby mnie do zmiany wszystkich zapytań Wiec * jest jak najbardziej ok
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie nie ma sensu sprzeczac sie co lepsze bo lepsze i wydajnejsze jest polecenie 1.
@sticker Co do propela to owszem wyciaga wszystko ale nie wiem czy wiesz ale propel ma mozliwosc wyciagniecie pol ktore Cie interesuja. Domyslnie i wielu przypadkach wyciaganie wszystkich pol bedzie odpowiednio wydajne. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:43 |