![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Wciskam sobie od dłuższego czasu klawisze tworząc pewien projekt (znawcy mogli by go nazwać grą planszową) i doszedłem do momentu, w którym gracz może niekoniecznie kliknąć w cztery wyznaczone linki do sterowania pionkiem. Może np. klikając na obrazku postać poprosić serwer o przesłanie dokładnych informacji o postaci. W tej chwili komunikację z serwerem realizuję poprzez url w postaci: index.php?event=l index.php?event=p index.php?event=d index.php?event=g Gdzie l,p,d,g to polecenia dla klasy obsługującej planszę o przesunięcie o jedno pole w górę, dół, prawo lub lewo. Po odczytaniu polecenia odświeża się strona z nowym wynikiem poprzez wywołanie new plansza(kierunek). Plansza wyświetlana jest w jednym z divów. Dla pozostałych informacji mam przygotowane inne poletka. Teraz konkrety. W jaki sposób zdarzeniem index.php?event=z wywołać konstruktor klasy który wyświetli informacje w innym divie przy założeniu że index.php wygląda tak :
Te dodatkowe informacje chciałbym wyświetlać w div Informacje. Gdzie szukać natchnienia. Pytanie drugie. W czasie gry będę chciał informować gracza o pewnych zdarzeniach. Czy istnieje sposób przekazywania treści do przeglądarki a ta doda na początku lub końcu już istniejącej listy komunikatów nowy. Nie chciałbym przesyłać za każdym razem wszystkich komunikatów, które wystąpiły w grze bo po 20 minutach może tego być zbyt wiele. Bardzo proszę o sugestie jakie wzorce lub gotowe moduły mogły by mnie popchnąć w dalszej pracy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:56 |