![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam książkę „PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty” i mam problem z skryptem pokazuje mi błąd „Parse error: parse error in c:\usr\apache\httpd\Przyklady\rozdzial_26\funkcje_bazy.php on line 6” i oto skrypt: CODE <?php function lacz_bd() { $wynik = new mysqli('localhost', 'root', 'krasnal', 'zakladki'); if (!$wynik) throw new Exception('Połączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się'); else return $wynik; } ?> myślę że jest błąd na linii 6 „throw new Exception('Połączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się');” i zastanawiam czy to może być powodem że mam php4 a trzeba mieć php5, jak myślicie. Dziękuje i pozdrawiam Zyzio |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrzucanie wyjątków wymaga PHP5.
-------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Radze poczytac o roznicach miedzy 4 a 5 wersja... sa znaczace zmiany.
Ten post edytował kicaj 27.11.2007, 20:57:11 -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też myślę, że to wina, że musi być, PHP5, ja mam zainstalowane na dysku KRASNAL Serv 2.7 i tam nie ma PHP5 czy jest wersja wyższa, która by miała PHP5.
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wersja 2.7 ma PHP 4.3.9 i 5.0.2. Problem sprawdzić na stronie projektu?
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem Wersja 2.7 jest w konfiguracji PHP, że można przyłączyć na PHP5.
Teraz działa tylko jest błąd [Fatal error: Class 'mysqli' not found in c:\usr\apache\httpd\przyklady\rozdzial_26\funkcje_bazy.php on line 4] i nie wiem, dlaczego?. Dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie masz klasy mysqli.
Krasnal jest dość skromny. Poszukaj AppServa/XAMPP, szczególnie polecam ten drugi. Tam jest wszystko ![]() -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:58 |