![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie w jednej kolumnie w bazie danych mam pewną tabelę która jest przez serialize przerobiona na string.
I tak wpadłem na pomysł żeby zrobić selekce danych już z poziomu bazy danych. Dlatego mam takie pytanie. czy za pomocą wyrażeń regularnych w mysql określić
ze wartość Solina 800 musi być większa od 0 czyli coś w stylu "Solina 800";i:(.*?); i zmienna wyciagnieta musi byc wieksza od zera. w tym przykladzie solina 800 ma wartosc 8 lub może jest funkcja podobna do explode za pomoca ktorej mógłbym sobie wyciąć co jest za 3-cim srednikiem. W ogole nie mam pomyslu jak to ugryźć. Może ktoś mnie tu naprowadzi na dobrą drogę ![]() Witajcie kombinowałem całą noc ![]() I udało mi się rozwiązać problem za pomocą takiego zapytania. Może komuś na przyszłość się przyda.
A więc. Chcę wyświetlić wartość dla Solina 800 to: szukam na jakiej pozycji w stringu znajduje się szukane słowo "Solina 800" w moim przypadku słowo zaczyna się od 38 znaku w stringu. mnie interesuje to co się znajduje za po tym stringu a dokladnie po "i:" dlatego jeśli wiem na której pozycji znajduje się słowo Solina 800 (locate) jesli wiemy jak długi jest string Solina 800 (length) i dodamy ta STAŁĄ wartość jaka dzieli nas do wyniku czyli 4 znaki to uzyskamy interesujace nas dane. Oczywiscie Solina 800 w moim przypadku to marametr ktory w miare potrzeb jest zmieniany. Pozdrawiam. -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:28 |