![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Jak zrobić menu tego typu, żeby po kliknięciu na jakąś zakłądke strona się przeładowała i w menu aktualna zakładka została podświetlona lub podkreślona (ogólnie wyrózniona) jak np tu: http://pogoda.onet.pl/2,miasta.html chodzi mi o jakieś proste rozwiązanie i czy da się to zrealizować na html+css+php (bez javy) czy tego typu menu robi się na javie. Zaznaczam, że nie chcę robić oddzielnych podstron i żeby wszędzie było menu, tylko żeby było jedno menu a podstrony będą wyświetlane funkcją case w php. Pozdrawiam i czekam na pomoc.
Powód edycji: Dodaj tag /~strife/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy że dodasz wybranemu elementowi jakąś klasę (css) i odpowiednio ją zdefiniujesz.
|
|
|
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no wlasnnie nie wiem co zdefiniowac, zeby było np podswietlone po zjechaniu myszki i po przeładowaniu strony. Może jakiś kawałek kodu?
Byłbym bardzo wdzięczny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no spoko fajnie, ale nie ma tam tego czego szukam bo po kliknieciu przycisku wraca do swojgo wygladau startowego a ja chce zeby poprostu bylo zaznaczon to co jest w danej chwili klikniete nawet po przeladowaniu strony.
Ale stronka ciekawa i szybki efekt ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj dla aktywnego linka klasę np. active i ostyluj ją odpowiednio w CSS
![]() ![]() |
|
|
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no własnie tak zrobiłem dla tego menu wygenerowanego przez tą stronkę i go jeszcze kilku i niestety nie działa mi to ;/ a o ile się nie myle to active dziła w momencie kliknięcia przynajmniej tak u mnie to w tej chwili działa.... Jak ktoś ma może kawałek kodu z działającego skryptu to byłbym wdzięczny bo szukam czegoś takiego już drugi dzień przejrzałem wiele różnych menu i żadne tego nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
i jeszcze jedna prosba na przyszlosc :-)
http://forum.php.pl/Tematyka_i_zasady_panu...ole_t42815.html chodzi o TAG w temacie -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
I szukałem wczoraj przez pol nocy i nie znalazłem takiego czegoś, a jak już coś było to była jakaś java. Wiec jak by ktoś miał kawałek dziłającego takeigo menu to bym poprosił o kod, może gdzieś robię jakiś błąd i go powielam....
|
|
|
-krzywy36- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja też szukałem rozwiązania tego problemu
![]() Jeśli strony masz robione np. tak "twojastrona.pl/index.php?strona=strona1" to w odnośniku do tej strony wstaw kod php a w nim instrukcje if, jeżeli zmienna "strona" będzie miała wartość "strona1" to wyświetl atrybut klasy zrobionej do takich linków ![]() trochę zagmatwane ale chyba zrozumiesz... To jest mój sposób, narazie nic lepszego nie wymyśliłem ![]() jak coś to pisz na gg 1024693 ;] Pozdro |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sorry, że post pod postem ale nie mogę edytować
![]() Wie ktoś może jak zrobić, aby wykaz wyświetlał się jednocześnie w lini i bloku?? chodzi o to żeby poszczególne elementy wykazu czyli li były wyświetlane w lini (poziomo) ale żeby każdy z nich był osobnym blokiem ;] jakieś pomysły?? |
|
|
-vellkan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
![]() Ja również podpinam się do prośby - jak zrobić taki efekt, że po wejściu na inną podstronę dany link był podświetlony ? Wiem, że trzeba mu nadać inną klasę, to nie jest problem. Ale nie wiem jak napisać funkcję, która sprawdzi kliknięty link i doda klasę active dla tego linka, a reszcie nie. Pomożecie ? http://vellkan.pl/creative - na tej stronie chciałbym to zrobić. Tam w menu jest efekt rollover menu, ale z tym sobie powinienem poradzić... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisałem ;] masz załóżmy odnośnik
to robisz to tak
i tak robisz z każdym linkiem ;] klase active ustawiasz tak jak ma wygladac ten link aktualnej strony... mam nadzieje ze pomogłem ;] Ten post edytował krzywy36 3.12.2007, 09:26:07 -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może spróbuj tak:
a klase dla tego aktywnego odnosnika ustawiasz tak:
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
--wwojteko-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Udało mi się i wielkie dzięki za ten kawałek PHPowy
![]()
|
|
|
-vellkan- |
![]()
|
Goście ![]() |
I u mnie wszystko działa
![]() krzywy36, jesteś wielki ![]() Co prawda mam teraz innego zgryza, ale myślę, że i z tym sobie poradzę ![]() Cieszę się, że tu zajrzałem ![]() Pozdrawiam, vellkan |
|
|
![]()
|
|
Cieszę się, że pomogłem ;]
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 02:26 |