![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, otoz chce mam usuwanie pewnych elementow z bazy (dziala) ale nei wiem jak zrobic sprawdzenie, ze jezeli element ktory chce usunac jest w bazie uzywany (czyli jest w bazie) to nie usuwa i wywala ostrzezenie.
np. w pole tekstowe wpisuje slowo "lama" . i jezeli to slowo jest w bazie w kolumnie rodzaje, to nie usuwa. niestety nie wiem jak zrobic takie sprawdzenie zrobilem z ifem
ale przy usuwaniu mam cos takiego: Warning: shell_exec() [function.shell-exec]: Cannot execute using backquotes in Safe Mode in /homel/informatyka/2004/ID/m/makowsm0/public_html/zabawa/usunrodz.php on line 108 wychodzi ze to nie dziala, gdyz mi usunelo z bazy produkt, pomimo iz byl w kolumnie rodzaj a wiec nie powinno go usunac |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż swój kod bo coś namotałeś i to mocno.
Do szukania i kasowani musisz użyć zapytania i słowa kluczowego where np:
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zle zrozumiales, zapytanie mam zeby usunac
![]() ale chodzi mi o to, aby sprawdzenie napisac, ze jak w tabeli `produkty` w kolumnie `rodzaje` jest to slowo wpisane w pole tekstowe, to zeby nie doszlo do usuniecia. jedyny problem jaki mam to wlasnie skonstrulowanie takiego sprawdzenia. chcialem tym ifem alezapomnialem ze o `rodzaj` nie bylo sprecyzowane do jakiej tabeli to sie odnosi. no ale nie wiem jak to ma wygladac edit: narazie jestem poza domem i nie mam dostepu do kodu, ale jak bede, pokaze co mam. tyle ze wszystko chodzi o to zapytanie lub warunek, ze jak to lsowo jest w tabeli, to zeby nie usuwalo. Ten post edytował gojira 27.11.2007, 13:14:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $zapytanie = mysql_query(SELECT * FROM tabela WHERE rodzaj = 'lama', $linkDoBazy); $wynik = mysql_num_rows($zapytanie); Jesli nazwa 'lama' wystepuje w bazie to w zmiennej $wynik bedziesz mial 1 wiersz, jesli zas nie ma to bedzie to 0 lub FALSE (nie pamietam, doczytaj w manualu). Sprawdzasz zwrocona wartosc w prostym IFie i po problemie. PS. Rozwiazanie proste jak kontrukcja gwozdzia, pewnie sa jakies madrzejsze funkcje wbudowane w PHP, ale nie chce mi sie ich teraz szukac ![]() Ten post edytował chlebik 27.11.2007, 15:53:17 -------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $zapytanie = mysql_query(SELECT * FROM tabela WHERE rodzaj = 'lama', $linkDoBazy); $wynik = mysql_num_rows($zapytanie); Jesli nazwa 'lama' wystepuje w bazie to w zmiennej $wynik bedziesz mial 1 wiersz, jesli zas nie ma to bedzie to 0 lub FALSE (nie pamietam, doczytaj w manualu). Sprawdzasz zwrocona wartosc w prostym IFie i po problemie. PS. Rozwiazanie proste jak kontrukcja gwozdzia, pewnie sa jakies madrzejsze funkcje wbudowane w PHP, ale nie chce mi sie ich teraz szukac ![]() Ludzie tak nie piszcie bo zabijecie kiedyś bazę nieoptymalnymi zapytaniami! Nie lepiej poprosić bazę aby policzyła ile jest rekordów i odczytać jedną liczbę zamiast wczytywać ileśtam(-dziesiąt, -set, -tysięcy albo i więcej) rekordów tylko po to aby sprawdzić ile ich jest? Do liczenia rekordów służy funkcja COUNT():
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 19:35 |