![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zrobić stronnicowanie newsów ale według miesięcy. Potrafię zrobić żeby było 1,2,3 itd. ale nie wiem jako mogę zrobić stronnicowanie, gdzie na dole strony pojawiały by się miesiące (styczen, luty, marzec itd. ). Nie wiem jak to zrobić aby to stronnicowanie nie psułoby się w kolejnych latach, i żeby w pełni automatycznie się ustawiało. Bo tak sztywno, że wypisał bym12 miesięcy i dla każdego stworzył zapytanie to myślę, że bym dał radę ale to by raczej nie miałoby sensu. Proszę o pomoc i z góry dzięki ![]() Ten post edytował MOniToR 26.11.2007, 14:01:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób sobię tablicę z nazwami kolejnych miesięcy i zamiast wstawiać np "3" wstawiaj miesiac[3] co powinno dać MARZEC.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zrób sobię tablicę z nazwami kolejnych miesięcy i zamiast wstawiać np "3" wstawiaj miesiac[3] co powinno dać MARZEC. Nie rozumiem Twojego postu? W tabeli z newsami będzie pole "datetime" i wedlug tego pola jak bede chciał wybrać sobie marzec to sobie wybiore marzec. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na dole zrób linki kolejnych miesiecy ze zmiennymi, link wskazywałby np. tak:
Kod <a href='news.php?rok=2007&miesiac=3>Marzec</a> a w php przechwycisz sobie rok i miesiac i zrobisz zapytanie do bazy:
oczywiscie powyzsze to tylko przykład, bo zrobiłbym jeszcze ochrone przed SQL Injection i wartości domyślne dla przypadku jak zmiennych rok i miesiac w linku nie będzie ... -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:58 |