![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy ten post powinien byc w dziale PHP czy Baz danych wiec daje tu.
Otóż mam w bazie różne oferty - każda ma pole z datą w foramcie 01-31-2007 Chciałbym zrobić na stronie linki do archiwum z ostatnich kilku miesięcy. Np w menu takie przyciski-linki: - Listopad 2007 - Październik 2007 - Wrzesień 2007 I chcialbym zeby po wciesneciu danego miesiaca wyswietlane były dane tylko z niego. Udało mi sie to już zrobić ale statycznie. Problem w tym, ze nie wiem jak zrobic w PHP zeby w menu pokazywalo mi nazwe 3 ostanich miesiecy. Domyslam sie ze powinienem w jakis sposób od aktualnej daty odjac jeden miesiac i pozniej przekonwertowac numer miesiąca na jego nazwe czyli np 01 na styczeń. Ale jak to zrobić? Będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam Tikky Ten post edytował tikky 25.11.2007, 15:42:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej chyba zrobić sobie tablicę z miesiącami:
1 => 'styczeń' 2 => 'luty' ... 12 => 'grudzień' Potem sprawdzać funkcją date() liczbę miesiąca w ten sposób:
no i mając już liczbę miesiąca wyciągasz sobie z tablicy trzy miesiące które są mniejsze od tej liczby, np za pomocą pętli for idąc odliczając w dół od liczby $month do $month-3. EDIT: ach sorry nie zauważyłem że masz już daną datę od której chcesz odliczać, wytnij więc sobie z niej liczbę miesiąca i podstaw pod $month, załatwione. Ten post edytował krowal 25.11.2007, 18:06:57 -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, to już działa.
Połowa problemu rozwiązana. Jest jeszcze drugi ale typowo MySQLowy. Zgodnie z regulaminem w drugim wątku: http://forum.php.pl/Mysql__PHP_Filtorwanie...cie_t81624.html -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:52 |