![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki oto skrypcik mający na celu przesyłać zmienne metodą post do skryptu: Kod <?php $c = curl_init(); curl_setopt($c, CURLOPT_URL, 'adresdoskryptuodksiegigosci.php'); curl_setopt($c, CURLOPT_POST, 1); curl_setopt($c, CURLOPT_POSTFIELDS, 'nick=nameusera&tresc=spam'); curl_setopt($c, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); $page = curl_exec($c); curl_close($c); echo 'Wynik: '.$page; ?> Jak przerobić ten skrypcik aby wysyłane dane pobierał z formularza? Napisałem prościutki formularzyk, i w miejsce nameusera i spam wpisałem $_POST[nick] i $_POST[tresc] i nie działa... Jeżeli to jakaś banalna sprawa to sorry, ale dopiero się uczę. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak dawałeś? czy $_POST['nick'] dawałeś wewnątrz cudzysłowia? -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zrobiłem
Kod <?php curl_setopt($c, CURLOPT_POSTFIELDS, 'nick=$_POST[nick]&tresc=$_POST[tresc]'); ?> Zdaje sobię sprawę, ze to źle, ale dopiero się uczę ; ) Ten "spam" w Twoim skrypcie jest zbędny. To był tylko przykład wartości zmiennej. Możliwe że to co napisałeś działa - nie wiem, bo narazie nie mam dostępu do swojego komputera. Za 30min to przetestuje i odpiszę, jednak jeśli zobaczysz ten post to proszę o poprawienie ; ) Z góry dziękuję Ten post edytował ignas_yo 25.11.2007, 13:29:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Zwróć uwagę na apostrofy w przykładzie @dadexix. Dodatkowo musisz podać pełną ścieżkę (łącznie z hostem) do pliku.
Ten post edytował webdicepl 25.11.2007, 14:02:46 |
|
|
![]()
|
|
Wybaczcie, ale moje umiejętności nie sięgają tak daleko i za bardzo nie wiem o co chodzi. To co napisał dadexix nie działa. Moglibyście napisać to jeszcze raz, proszę? Z góry dzięki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Przykładowo jeśli w pliku file.php będziesz miał:
wyświetli Ci się: Kod Array ( [var1] => val1 [var2] => val2 ) a jeśli w będzie tak jak Ty napisałeś, czyli:
wyświetli Ci się: Kod Array ( [var1] => $var1 [var2] => $var2 ) Więc jak napisałem wyżej apostrofy mają duże znaczenie, ale o tym musisz sobie poczytać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:16 |