![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam komentator na stronie. strona jest kodowana charset=windows-1250. jakie kodowanie powinno byc w tabeli, aby wychodziły polskie znaki ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 510 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ojc cos chyba nie bardzo te latin2. ustawilem to w tabeli i nadal nie widac polskich znakow.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Takie zapytanie powinieneś wykonać przed pobraniem danych z bazy, w bazie możesz ustawić latin2_general_ci |
|
|
![]()
|
|
ustawiłem. zauważyłem, ze juz mi do tabeli wpisuje takie coś:
Komentarz= ąęśćźżół tabela= ¹ê?æ?¿ó³ to chyba nie dobrze ? jak zrobic, aby wpisac te znaki polskie ? wpisuje dane do tabeli:
a pobieram
Ten post edytował kkuubbaa88 24.11.2007, 15:51:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
latin2 to nie windowsowe kodowanie tylko ISO-8859-2. Spróbuj cp1250, a zdecydowanie najlepiej będzie jak zapomnisz o istnieniu windows-1250. To zawsze powodowało i będzie powodować masę problemów. Korzystaj z utf8 ewentualnie właśnie iso
|
|
|
![]()
|
|
ale gdy wsadze na strone inne kodowanie niz windows to nie mam polskich znakow... bynajmniej nie na firefox, a gdy mam tego windows to mam wszedzie polskie znaki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś pewien, że wszędzie? A na MACu, a na Unixowych systemach? Już nie zawsze...
Musisz ustawić odpowiednie kodowanie dla strony, najlepiej tak:
Jeśli zdecydujesz się na UTF, albo
Jeśli wybierzesz iso. Taki fragment zanim cokolwiek na ekranie zostanie wyświetlone. Nie musisz już pisać tagu meta odpowiedzialnego za kodowanie. Pamiętaj również, że pisząc skrypt (w edytorze) musisz zapisać go z odpowiednim kodowaniem. A jeżeli nie masz edytora który je obsługuję, skorzystaj z programu Gżegżółka Ten post edytował drPayton 25.11.2007, 07:23:02 |
|
|
![]()
|
|
no i tak jak mówiłem. dałem to iso, ale nie mam na stronie wyświetlanych ani ś ni ź. co z tym zrobić ?
w stronie glownej phpmyadmin ustawilem glowne kodowanie na - utf8_polish_ci w tabeli w polach również ustawiłem - utf8_polish_ci to jednak samo nic nie dało. trzeba cos zmienic w kodzie ? cos dodac ? jak to powinno wygladac, aby dzialalo ? |
|
|
![]()
|
|
Czy ja po chińsku napisałem?
|
|
|
![]()
|
|
wsadziłem tak jak mówiłeś ten kod, ale nadal brak polskich znakow... gdybym mial to przeciez bym nie pisal.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a nie da rady ustawić UTF-8 albo iso-8859-2 to lepsze
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod wsadziłem tak jak mówiłeś ten kod, ale nadal brak polskich znakow... gdybym mial to przeciez bym nie pisal. Cytat Pamiętaj również, że pisząc skrypt (w edytorze) musisz zapisać go z odpowiednim kodowaniem. A jeżeli nie masz edytora który je obsługuję, skorzystaj z programu Gżegżółka rozumiesz? Skrypt jest napisany w WINDOWS-1250 a przeglądarka czyta go w ISO... więc musisz przepisać polskie znaki/p[rzekonwertować gżegżułką.... jeszcze jest jeden sposób na polskie znaki - skyrptem net2ftp edytujesz plik i zapisujesz... skrypt ten sam przekonwertuje na znak HTML'owy.... czyli z ź na &#xYY;(gdzie YY to liczba - nie pamiętam jaka liczba do czego(- ![]() -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
@kkuubbaa88:
Gwarantuję Ci, że jeśli zrobisz to co napisałem (+ w bazie nie będziesz miał zapisanych krzaków), to będzie wszystko ok. |
|
|
![]()
|
|
okej
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Jaworze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w edytorze np edit++ podczas zapisu dajesz zapisz jako i ustawiasz kodowanie na UTF-8 i po wszystkim
dasz rade sluchaj DrPaytona bo dokladnie ci napisal co masz zrobic |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:56 |