Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [Wikimedia] Jak wdrążyć TeX'a
strife

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Dzisiaj mnie naszła chęć postawienia wiki, i natknąłem się na pewien problem, a mianowicie nie działają mi wzory matematyczne, czyli krótko mówiąc parsowanie TeX'a. Moje pytanie jest następujące, czy da się zrobić wzory matematyczne bez użycia serwera dedykowanego i instalowania pakietu TeX'a na serwerze? Nie mam możliwości instalowania na serwerze dod. oprogramowania stąd moje pytanie.

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ayeo

-----

w Wikimedii masz katalog/folder math i tam powinienś mieć rozszerzenia parsujace funkcje matematyczne. Jeśli nie masz to poprostu dodaj smile.gif Aktualna wersja Wikimedii ma to od razu.

Ten post edytował harold1982 23.11.2007, 22:49:37

--------------------
+Quote Post
strife

-----

Cytat(harold1982 @ 23.11.2007, 22:45:15 ) *
w Wikimedii masz katalog/folder math i tam powinienś mieć rozszerzenia parsujace funkcje matematyczne. Jeśli nie masz to poprostu dodaj smile.gif Aktualna wersja Wikimedii ma to od razu.

Coś tam mam, ale są to pliki, które trzeba potem skompilować (math/README). Akurat mam najnowszą wersję wikimedii i nie chcą mi te działania matematyczne działać:

Kod
Parser nie mógł rozpoznać (Brak texvc; zapoznaj się z math/README w celu konfiguracji.):

Masz może jakiś pomysł? Może ja coś pokręciłem i idę w złą stronę : >

Proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam.

--------------------
+Quote Post
qrees

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat(strife @ 24.11.2007, 14:05:58 ) *
Coś tam mam, ale są to pliki, które trzeba potem skompilować (math/README). Akurat mam najnowszą wersję wikimedii i nie chcą mi te działania matematyczne działać:

Kod
Parser nie mógł rozpoznać (Brak texvc; zapoznaj się z math/README w celu konfiguracji.):

Masz może jakiś pomysł? Może ja coś pokręciłem i idę w złą stronę : >

Proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam.

Bez latexa możesz mieć wylko wyświetlanie wyrażeń matematycznych w postaci tekstu, ale nie wszystkie wyrażenia tak działają.

Jeżeli zależy ci na obrazkowym wyświetlaniu wyrażeń, możesz poszukać mimetex. Jest to program który na jako argument pobiera wyrażenie w pseudotexu, a wynikiem jest obrazek w formacie gif, który możesz zapisać na dysku albo wyłać do przeglądarki. mimetex może działać jako CGI. Niestety jakość obrazków jest dużo gorsza od texa.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:51