![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem. Ma mam strone zrobiana na zakladkach. Zmienne miedzy nimi przekazywane sa metoda GET. Powiedzmy na jednej zakladce mam pola formualarza (np textarea albo text) a na innych zwykly tekst. Jak zrobic ze po kliknieciu na inna zakladke dane sie zapisza a potem jak wroce do poprzedniej zakladnki to w polach formularza beda sie wyswietlaly uprzednie dane. Z gory dziekuje za pomoc:)
Ten post edytował szymsze87 23.11.2007, 14:02:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania:
1) Zawartość zakładek zrobisz jako div'y, które są ukrywane bądź odkrywane w zależności od zakładki, wtedy obiekty byłyby na stronie ciągle obecne (tylko ukryte) 2) Linki do przechodzenia na inne zakładki zrobisz jako swego rodzaju submit() formularza i na następnej stronie zapiszesz je gdzieś do bazy (nie jest dużo pracy bo możesz zrobić jeden plik albo klasę z obsługą tego efektu i include na innych stronach), wracając wczytasz sobie dane z powrotem do formularzy. edit: jeszcze jedno rozwiązanie - przypisać do linków do innych zakładek zdarzenie ajaxowe i obsługiwać formularz AJAX'em (nie jestem pewien jak to w efekcie będzie działać ale może warto też się nad tym zastanowić) Ten post edytował Darti 23.11.2007, 14:43:41 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym wybrał pierwsze rozwiązanie, ale to też zależne czy te dane w formularzach potrzebujesz na później, czy tylko do wykożystania w tym właśnie momencie kiedy użytkownik z nich kozysta, ale w sumie tez submita trzeba by zrobić tak by wysyłał formularze na wszystkich zakładkach, bo podczas wysłania formularza na jednej zakładce inne formularze z innych zakładek traciły by swoje wartości, no ale w tym przypadku zostaje druga metoda,
Cytat 2) Linki do przechodzenia na inne zakładki zrobisz jako swego rodzaju submit() formularza i na następnej stronie zapiszesz je gdzieś do bazy (nie jest dużo pracy bo możesz zrobić jeden plik albo klasę z obsługą tego efektu i include na innych stronach), wracając wczytasz sobie dane z powrotem do formularzy. która wedłóg mnie jest na praaaawde szczwana, tez myslałem pod tym kontem ale chyba nie wpadł bym na pomysł zrobienia przycisków zakładek z submitem kazda zakładka jest w osobnym formularzu z onclick=submit(); oraz ukrytą wartością (type=hidden) zawierającą adres klikniętej zakładki, czyli która ma byś wyświetlona po przeładowaniu strony Ten post edytował Dynuel 23.11.2007, 15:03:23 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:52 |