![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mamy takie cos
$a="$cos==1" if ($a) ... i mi zalezy aby if NIE sprawdzal wartosci $a ale aby wpisac w miejsce $a jej tekst... (generuje mi sie tresc if'a automatycznie, ale nie wiem jak go [sorka za takie wyrazenie] "zaincludowac" jako tresc warunku - aby warunek wyszedl if ($cos==1)... ) Dziekuje za kazda odp. ps. morduje sie z tym od wczoraj od 22.. i nie wiem (jestem poczatkujacym w php) Ten post edytował exodus.mc 23.11.2007, 09:13:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze mówiąc dość ciekawe, generalnie możesz pokombinować z funkcją eval(), ale za wyniki nie odpowiadam, innym rozwiązaniem może być po prostu stworzenie za pomocą php krótkiego skryptu php i go zaincludowanie... (też może być do dość spora dziura w systemie)
Może wrzucisz nam kod, w którym chcesz tego użyć, być może jest inne... bezpieczniejsze i łatwiejsze wyjście z sytuacji? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogolnie to wyglada tak, ze to ma byc w funkcji edytujacej dany wpis w tabeli.. Na poczatku sprawdza czy pola w formularzu edycyjnym sa puste. Jezeli sa to wype
nia je danymi z bazy Kod <BR>if ($poz[0]=='' and $poz[1]=='' and $poz[2]=='' and $poz[3]=='' and $poz[4]=='' and $poz[5]=='') <BR> {<BR> for ($i = 1; $i < $_SESSION['cols']; $i++)<BR> {<BR> $poz[$i]=$row[$i];<BR> }<BR> }<BR> no i ja sobie zrobilem petelke ktora tworzy mi tresc if'a (tworze tablice z poszczegolnych elementow i ja join'uje... dzieki czemu otrzymuje dlugi string do if'a automatycznie... Kod <BR>for ($i=0;$i<$_SESSION['cols'];$i++)<BR> {<BR> $skladowa[$i]=" \$poz[$i]=='' ";<BR> }<BR> $polecenie=join("and",$skladowa);<BR> i na koncu chce uzyc tego tak jak wyzej napisalem i nie wiem jak Kod if ($polecenie)... Wiem ze moge zrobic walidacje w js... ale nie znam js i troche nie chce mi sie teraz w niego zaglebiac (jak tego nie rozwale to niestety bede musial napiasc cos co bedzie mi tworzylo dynamicznie kod js sprawdzajacy walidacje - ale to tak na marginesie) Czekam na Wasze pomysly... bo mi sie skonczyly ps dziala mi to przy generacji zapytan do bazy.. myslalem ze w warunku tez pojdzie... a tu lipa.. jak by tu to zrobic... hmm ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używaj lepszego bbCode do pisania postów, będą bardziej czytelne i ludzie chętniej będą Ci odpowiadać
1. Być może, źle zrozumiałem, ale ten kod ma być wykonywany po stronie przeglądarki? Czyli jeśli pola są puste to pobieranie z bazy? Niestety tak się nie da. 2. Jeśli jednak jest to wykonywane po stronie PHP nie trzeba joinować i sprawdzać warunek, lepiej jest zrobić tak:
|
|
|
![]()
|
|
myslalem nad takim rozwiazaniem.. ale to jest tak ze przy pierwszym wczytaniu to w sumie dziala.. jak caly formularz pusty to pobierz dane.. user cos zmienia i klika "zmien"... nastepuje przeladowanie i niektore ktorej pole moze byc puste. Dlatego mam zapytanie ... and.. and..and - aby tylko prszy wszystkich wolnych wczytalo z bazy...
Ten post edytował exodus.mc 23.11.2007, 13:55:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat aby tylko prszy wszystkich wolnych wczytalo z bazy... O rety... no to zmodyfikuj kod, tak jak chcesz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:12 |