Mam skrypt który nie wyszykuje mi z bazy danych nazwisk chociaz jest tak zrobiony aby wyszukiwał po jednej literze.Wogole ten skrypt był przygotowany do innej tabeli niż ja mam .
Dlatego też chcialem go dostosować do tej tabeli ale nie wiem jak.
oto skrypt
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head>
<body>
<form method="post" action="szukanie.php">
<table>
<tbody>
<tr>
<td> Nazwisko: <input name="NAZWISKO" value=""
size="20" maxlength="20" type="text"> <br>
</td>
</tr>
<tr>
<td> <br>
Nowe szukanie: <br>
</td>
</tr>
<tr>
<td> <input name="SUBMIT" value="Przeslij dane"
type="submit">
<p><br>
<input value="Kasuj" dane="" type="reset">
</p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</form>
<?php
$NAZWISKO=$_POST['nazwisko'];
// połšczenie z bazš
$polaczenie = pg_Connect("dbname=Baza user=postgre port=5432 password=gustafitka host=localhost"); if (!$polaczenie){ echo "Brak połšczenia z bazš.<br>"; exit; } // szukanie w bazie
$wynik = pg_Exec($polaczenie, "SELECT * FROM pracownicy WHERE nazwisko Like '%$NAZWISKO%' "); //Je?li liczba wierszy jest zero
echo "Nie znaleziono odpowiadajacych rekordow w bazie.<br>"; echo "<p><a href='szukaj.php3'>Ponowne wyszukiwanie</a>"; exit; } // wyświetlenie odnalezionych rekordów
$liczba_rekordow = pg_NumRows($wynik); for ( $i=0; $i<$liczba_rekordow; $i++ ){ $ID_PRAC = pg_Result($wynik, $i, "id_pracownicy"); // Zwróć uwagę na to, że $imie to zmienna PHP a imie to polew tabeli
$NAZWISKO = pg_Result($wynik, $i, "nazwisko"); $STANOWISKO =pg_Result($wynik, $i, "stanowisko"); $DATA_ur = pg_Result($wynik, $i,"data_ur"); $ZAROBKI = pg_Result($wynik, $i, "pensja"); echo "</p> <p>$ID_PRAC $NAZWISKO $STANOWISKO <br>"; echo "Data zatrudnienia: $DATA_ur; <br> Zarobki: $ZAROBKI <br>"; }
// koniec pętli for
// Ponowne wyszukiwanie:
<p><a href='str7.htm'>Ponowne wyszukiwanie</a>";
?>
</p>
</body>
</html>
A to jest moja baza :
CREATE TABLE pracownicy
(
id_pracownicy serial NOT NULL,
id_dane int4,
imie varchar(200),
nazwisko varchar(200),
data_ur date,
CONSTRAINT pracownicy_pkey PRIMARY KEY (id_pracownicy)
)
WITH OIDS;
ALTER TABLE pracownicy OWNER TO postgres;
Z góry dziekuje