![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
interesuje mnie wyświetlanie w profilu osób które ostanio ten profil odwiedziły (coś takiego jak jest na tym forum - po wejściu na profil widzimy kto go osatnio odwiedził) Chciałbym wyświetlić ostatnie 10 osób. Jak takie coś jest zrealizowane od strony bazy danych? Struktura tabeli. Jak to dobrze rozwiązać? Proszę o jakieś pomysły. -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm jak na moje oko można by zrobić tabele w której są pola
|kiedy|ID_kto|ID_kogo| i w kiedy masz masz date kiedy ktoś wszedł w ID_kto masz ID osoby która weszła a w ID_kogo masz id osoby na którą patrzyli.... jeśli chcesz mieć np. 10 to przy wejściu do profilu dajesz Kod $kiedy = mktime (date("s"),date("i"),date("H"),date("m"),date("d"),date("Y")); //ustalamy kiedy to kiedy... mysql_query("insert into `tabela` (`kiedy`,`ID_kto`,`ID_kogo`) values ('".$kiedy."','".$kto."','".$kogo."')");//dodajemy info o wejsciu... za $kogo i $kto wstaw swoje wartości/zmienne... mysql_query("delete from `tabela` sort by `kiedy` ASC limit 9,9999")//Usuwamy wszystkie informacje o wejsciach poza 10 najnowszymi.... Co do ASC/DESC zawsze mi sie myli... w każdym bądz razie chodzi mi o malejąco:P Jak mówiłem... nie wiem czy tam ma być ASC czy DESC:P Pozdro:D -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To z dodatkową tabela to oczywisty pomysł
![]() A to z usuwaniem to chyba nie wyszło, bo zostawi osatnie 10 rekordów ze wszystkich, a nie 10 ostatnich dla każdego użytkownika:) -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod mysql_query("delete from `tabela` where `id_kogo`='".$kogo."' sort by `kiedy` ASC limit 9,9999") nie pomyślałem:P -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Jest jeszcze jeden problem.... w DELETE nie działa OFFSET i LIMIT 9,9999 nie zadziała.
Jak można inaczej usunąć rekordy z pominięciem pierwszych 10? (wersja mysql 4.0 - nie obsługuje podzapytań) Poradziłem sobie tak:
W jednym zapytaniu to chyba trudno będzie... Ten post edytował mrjozo 21.11.2007, 20:54:48 -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jest jeszcze jeden problem.... w DELETE nie działa OFFSET i LIMIT 9,9999 nie zadziała. albo czytać nie umiem albo manual mówi że można dodawać do delete limit...http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/delete.html -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
|
|
![]()
|
|
Napisałem, że nie działa OFFSET
LIMIT 1 <- to LIMIT LIMIT 9,1 <- to LIMIT z OFFSETEM Porównaj to: http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/delete.html i to: http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/select.html Ten post edytował mrjozo 21.11.2007, 20:59:55 -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
noo dziś ciągle robie jakieś nie dopatrzenia:P
dziś czytać nie umiem:p Ten post edytował dadexix 21.11.2007, 21:05:28 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:43 |