![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie taki adresik...
index.php?kategoria=kategoria1&filmik=filmik1 chciałbym na nim zastosować mod rewrite żeby wyświetlało index/kategoria1/filmik1 lub index/kategoria/kategoria1/filmik/filmik1 to pierwsze jednak mi bardziej pasuje... Jak takie coś zrobić? Czytałem trochę o mod rewrite ale nie działa mi to po mojej myśli. Napisałby mi ktos tak od ręki, bo to przecież nie jest dużo tego kodu. Ten post edytował colinQ 21.11.2007, 15:36:27 -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
-> Screencup - podcast/screencast, recenzja Makowych aplikacji -> www.screencup.pl - witryna internetowa podcastu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A więc:
Kod RewriteEngine On
RewriteRule index/kategoria1/filmik1$ index.php?kategoria=kategoria1&filmik=filmik1 Ten post edytował in5ane 21.11.2007, 15:54:48 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod RewriteEngine on RewriteBase / RewriteRule ^index/([a-zA-Z0-9_\-]+)/([a-zA-Z0-9_\-]+)$ index.php?kategoria=$1&filmik=$2 [L] Powinno działać ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
On nic tam nie wspominał u góry o zmiennych..
Ale jeżeli zmienne to i tak nie chciał w ten sposób, tylko tak powinno być: Kod RewriteEngine On
RewriteRule index/kategoria([0-9]*)/filmik([0-9]*)$ index.php?kategoria=kategoria$1&filmik=filmik$2 Ten post edytował in5ane 21.11.2007, 16:03:47 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodziło mi o cos takiego jak stworzyl SirZorro ale mi to nie chodzi, tzn. nie odsyla do tej strony
Nie chodzi mi to prawidłowo. Nie wczytuje filmiku tylko zostaje przy indexie, czemu?
A to jest wogóle źle bo kategorie maja różne nazwy i filmiki tez nie ma zasady że kategorie nazywają sie "kategoria1" "kategoria2" i filmiki tak samo... -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
-> Screencup - podcast/screencast, recenzja Makowych aplikacji -> www.screencup.pl - witryna internetowa podcastu |
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteEngine On RewriteRule index/([0-9]*)/([0-9]*)$ index.php?kategoria=$1&filmik=$2 Chyba powinno teraz chodzić, jak należy ![]() -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
dalej nie chodzi, cały czas pokazuje index.php
[korzystam z Krasnala] -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
|
|
![]()
|
|
Możliwe, że masz mod_rewrite wyłączone w php.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
Jest włączone, sprawdzałem
![]() -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może masz ten sam problem co ja na serwerze - jeżeli któryś z katalogów w ścieżce nie istnieje, to mod_rewrite nie działa poprawnie (u mnie też wyświetlał się indeks). Spróbuj utworzyć katalog /kategoria1 - mi takie coś pomogło.
Mam też przy okazji prośbę - jeżeli ktoś wie co trzeba zmienić w konfiguracji Apache żeby to naprawić to proszę o podzielenie się wiedzą, bo chciałbym to naprawić a nie stosować obejścia ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie działa mi to ciągle...
-------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie działa mi to ciągle... Spróbuj na innym serwerze ![]() -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:21 |