![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
czy mozna zrobić tak , aby zasilic bazę SQL wskazując na plik np . txt ? chodzi mi o to że chcę cyklicznie zasilać bazę sql , ale danę pierwotne mam w ACCESS-e , i zawsze bedzie tak że najpierw ACESS , a potem z tego muszę dane umieścić w tabeli w SQL-u. dziękuję za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można.
Najlepiej stwórz plik CSV, dane rozdziel średnikami i "wciągnij" taki plik do skryptu php, parsuj po średnikach (każdy rekord to nowa linia) i na podstawie danych z pliku utwórz zapytanie sql, wykonaj je i przejdź do kolejnej linii aż do uzyskania końca pliku. Poczytaj w manualu o funkcjach php dot. csv. Łukasz Ten post edytował kossa 20.11.2007, 10:35:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok ,
pokombinuję , a wcześniej zajrzę do manuala dzięki za wskazówki więc tak , mam taki skrypt:
i nie wiem jak zrobic tak żeby działało , żeby wbrać w formularzy plik z dowolnej lokalizacji na dysku i przesłać go POST-em do tego skryptu , nazwa pliku przechodzi (sprawdzałem) , inne dane z formularza też. Ale mam informację że pliku nie odnaleziono. Gdy wpiszę na stałe nazwę pliku to działa , i dane zapisują się do bazy sql. dziękuję z apomoc pozdrawiam Ten post edytował kozioł 20.11.2007, 17:06:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyjacielu drogi.... wrzuć w google 'MySQL LOAD DATA INFILE" a odpowiedź na swe pytanie wnet znajdziesz...
powodzenia -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
dieki za podpowiedź odnośnie tego polecenia sql ,
znalzłem ,kilka przykładów , i chyba żeczywiście tak jest najszybciej wprowadzic dane z pliku do bazy , ale wszędzie tam (w przykładach) , dostep do pliku jest podawany w skrypcie na stałe , a ja chcę go wskazywać przez formularz , gdzie wybieram sobie dwolny plik csv na swoim dysku w dowolnym miejscu. mniej więcej tak:
jak zwykle dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tego użyj tablicy $_FILES a nie $_POST
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
zmodyfikowałem ten skrypt co na początku , skorzystrałem z Waszej rady i odebrałem nazwę pliku i ścięzke przez FILE_
no i dane z pliku ładnie wczytują się do bazy. Jednak jak dałem sobie sprawdzenie w skrypcie to mam taki komunikat:
nie mam pojęcia co to oznacza , ale dane się zapisują. Mam jeszcze jedna prosbę , bo razem z tym plikiem dodatkowo dopisuję inne wartości do tej bazy (są to dane ukryte) , one też się wpisują , ale za żadne skarby nie mogę dodać daty robię cos takiego:
a wcześniej zmienną data definiuję tak:
w bazie pole mam ustawione na DATE , i nic sie nie wpisuje data w bazie zawsze to 0000-00-00 dzięki za pomoc Ten post edytował kozioł 21.11.2007, 13:42:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonanie zapytania nie powiodło się: Column count doesn't match value count at row 1
jak dobrze pamiętam oznacza to że próbujesz wypełnić pole o nazwie "count" którego nie ma lub nie ypełniasz go a jest to wymagane... co do drugiego... jak byś poprostu dał pole liczbowe i w nim przechwowywał date w formacie unixowym? lecz chyba problem polega na tym że źle podajesz datę w funkcji mktime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zobacz do manuala Kod $data = mktime (0,0,0,$M,$D,$R); tak powinno śmigać... chyba:P -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
ok ,
z datą już sobie poradziłem , ![]() ale z tym błędem nie daję rady ![]() |
|
|
![]()
|
|
a jakie dajesz zapytanie i jaka jest struktura bazy?
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież kolega kozioł podał zapytanie:
I jakiś durny komunikat z COUNT w treści dostaje... - a jak policzyć - to robi INSERT na 8 POLACH podając 7 VALUES... Więc MUSI się nie zgadzać. Podejrzewam, że pole `id` jest AUTOINCREMENT, więc wystarczy zmienić na:
Powinno pomóc, powodzenia. Ten post edytował nevt 21.11.2007, 20:27:00 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
niestety nie to nie pomogło
może dlatego że w tej zmiennej '$linemysql' mam dwie kolumny , bo to są dane z pliku csv , i zawsze będzie tak że zmiennych deklarowanych bedzie mniej niż pól deklarowanychw bazie , choć nie wiem czy to jest problem , chyba wywale te sprawdzanie , |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 10:56 |