![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien problem. Napisalem w wakacje sklep-hurtownie internetowa. Produkty dodawane do koszyka przechowywane sa w plikach cookies. Okazuje sie jednak, ze popularne przegladarki maja limit tych plikow do 50. Moje pytanie brzmi, da sie to jakos obejsc? Moze zmienne $_SESSION sa w stanie przechowywac wiecej zmiennych. Mam nadzieje, ze nie jest jedynym roziwazaniem przechowywanie danych w bazie. Prosze o pomoc Z gory dziekuje Pozdrawiam Krzysztof Kotlarek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lol Twój sklep stawia 50 cookiesów ?!
a czemu nie zrobić tego w jednym ciastku ? -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie "lol" i to niezły. Takich rzeczy nie przechowuje się w cookies tylko w bazie danych, w najgorszym wypadku w pliku albo w sesji, ale to też głupie. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest baza danych, a w cookies możesz sobie przekazywać np. identyfikator sesji
![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu jest to glupie ? Pliki sa tylko w czasie tworzenia zamowienia, przy wyslaniu wszystko dodawane jest do bazy danych
Ten post edytował lis2 19.11.2007, 21:54:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Rozwiązanie problematyczne, czego właśnie doświadczasz.
2. Trzymanie koszyka w bazie pozwala na przywrócenie go na przykład jak komuś wyłączy się komputer/przeglądarka/e.t.c. 3. Zaufanie, zaufanie, zaufanie i jeszcze raz kontrola. Trzymając wszystko w bazie masz większe możliwości inwigilacji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiedziałem lol, bo jeżeli kolega chce już to trzymać w cookie, to niech sobie do tego cookie zapisuję, ale tylko do jednego, zapisując tablicę przy pomocy serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 1.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez nie za dobrze biorac pod uwage ze ludzie moga sobie to ciastko modyfikowac (w koncu jest ono na ich komputerze i to we wcale nie trudno dostepnym miejscu), tak wiec patrzymy na calkiem porzadna dziure w bezpieczenstwie aplikacji. Juz lepiej to do bazy pakowac na starcie i z tego korzystac, identyfikujac koszyk za pomoca sesji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy jak będzie tablice zawierającą id przedmiotu oraz ilość przechowywał w jednym cookie z udziałem serialize()
klucz = id przedmiotu wartosc = ilosc plusy: nie trzymasz niczego zbednego na servie user nie musi sie rejestrowac, a bedzie mial nadal zawartosc koszyka po powrocie na strone (w razie wyłączenia się komputera/przeglądarki/e.t.c.) oczywiscie trzeba by sprawdzac poprawnosc takiego ciacha za kazdym razem, by nikt sobie tam w nim nie grzebał, ale to akurat pikus (sprawdzasz jedynie czy wartości to liczby, oraz czy znajdują sie w bazie) wie ktos ile danych mozna przechowywac w jednym ciastku, jakies ograniczenie? zamiast jechać chłopakowi podajcie lepiej lepsze przykłady Ten post edytował Dynuel 23.11.2007, 15:15:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mi się zdaje że można max 4KB....
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:57 |