![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego po pomyślnym zweryfikowaniu strony jako XHTML 1.0 Strict na stronie http://validator.w3.org/check wyświetla mi:
Encoding: utf-8 mimo. że mam w kodzie
Ten post edytował Zick4 19.11.2007, 08:32:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo tam jest kodowanie pliku(zależne od edytora pliku itd.) a nie kodowanie znaków na stronie...
Tak jak w...(hmm myślimy.... o mam!) w sms.... większość znaków jest kodowane tak że warzy 7b każdy znak... a np. polskie znaki zajmują już 16B(bo normalnie koduje w UFT-7 - jakoś tak to się zwie:P może pomyliłemnazwy ale coś 7:P - a polskie znaki w UTF-16)... tak samo z dokumenami tekstowymi... koduje je w UTF-8... w tym jest jakaś tam tablica znaków(mniejsza niż np. UTF-16 ale większa niż w UTF-7) PS. Wszystko co mówie to wiedza jaką zdobyłem czytając jakiś artykuł czy coś ze 2 lata temu... za pomyłki mojej pamięci nie odpowiadam:P -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niemożliwe, bo nie ma żadnego pliku. Ja wklejam ze schowka do strony walidatora. No chyba ,że schowek zakodowany jest w utf-8
![]() Ten post edytował Zick4 19.11.2007, 13:07:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:24 |