![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Skąd: Grodzisk Maz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam mały problem z instalacją php jako moduł Apache'a.
WIN XP, Apache 2.0.39, php 4.3.4 lub php 5.0 beta2 W tej chwili używam php 4.2.2 jako modułu tegoż Apache'a i jest OK. Jak tylko próbuje zamienić wer. php na wyższą wyskakuje błąd Apache'a jak następuje: Syntax Error in line 173 httpd.conf can't load module php4apache2.dll, nie można odnaleźć określonej procedury. Dodam, że kombinowałem już z umieszczaniem właściwego php4ts.dll w katalogu Apacha, windy itp... nic nie pomaga ale mam nadzieje że wy mi pomożecie ... pozdrawiam, por. Borewicz -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Skąd: Grodzisk Maz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy na prawdę nikt mi nie pomoże? ...
Może pomocne będą informacje, że próbowałem również na apache'u 2.0.44 z php, który działał z apache 2.0.39 ... aha, ten apache 2.0.39 jest instalowany przez FoxServ'a - ale próbowałem tam zmienić wersję php i występował ww problem ... Ale do Apache 2.0.44 (czysta instalka apache) nie dał się dołączyć jako moduł żaden z posiadanych przeze mnie php-ów (4.2.2, 4.3.1, 4.3.4, 5.0.2 beta) czyli system nie może odnaleźć okerślonej procedury w każdym przypadku - w foxservie działa 4.2.2 a po podmiance katalogów z php wywala błąd ..... co robić? -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podejrzewam, ze jednak Foxserv umiescil php4ts.dll ze swojej wersji (4.2.2) "wyzej" w hierarchii przeszukiwanych katalogow i apache ciagle odwoluje sie do niego, a ze php juz jest inne to nie moze zaladowac (dokladnie taki blad dostaje jak wywale php4ts.dll).
Radze poszukac w calym systemie tego pliku i pokasowac je, zostawiajac jedynie w katalogu php (choc w przypadku modulu to niekonieczne) i php/sapi. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
już dawno tak zrobiłem
nic nie pomogło ![]() poza tym - dlaczego ten php 4.2.2 nie działał z apache 2.0.44 do którego go ręcznie ładowałem jako moduł ![]() wiem że moge to zrobić jako CGI - no ale przecież nie o to chodzi ... -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie mzoesz po prostu zainstalowac kazdego skladnika z osobna?
Nie wiem co ten foxserv wyczynia, wiec ciezko mi pomoc, a jak instalujesz wszystko sam, to przynajmniej wiesz gdzie jakie pliki kopiujesz itp. Wbrew pozorom nie jest to trudne. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
odinstalowalem FoxServ'a (apache 2.0.39)
Wyczyscilem rejestr z pozostalosci, i wyciolem wszyskie pliki Zainstalowalem Apache 2.0.44 (tylko Apache) rozpakowalem php 4.3.4 (np. bo jeszcze inne potem tez probowalem) dodalem LoadModule ... i AddType .... i .. no wlasnie - caly czas ten bląd w ogóle już nie mam pojęcia w czym babol tkwi ... przeanalizowałem linijka po linijce httpd.conf z obydwu wersji Apachy nie widze błędu w tym 2.0.44 (tzn wszystko co trzeba wpisałem) czekam na propozycje ![]() -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]()
|
|
Masz php4ts.dll w katalogu z php4apache2.dll?
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Oczywiście że tak - czy ja coś niewyraźnie piszę?
mam go nawet w katalogu Apache/bin System32, php/SAPI chyba coś innego ;> -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Oczywiście że tak - czy ja coś niewyraźnie piszę?
Wole dmuchac na zimne ![]() Sprobuj sprawdzic nowsza/starsza wersje apache'a, czemu sie tak uwziales na 2.0.44? Jak masz ochote to pobaw sie FileMon'em (www.sysinternals.com), tym bardzo latwo dojsc jak po kolei np. Apache szuka plikow i ich zaleznosci i mozna dojsc do tego w ktorym momencie jest blad. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki ,
nie uwiąłem się na 2.0.44 ![]() w foxservie miałem 2.0.39 i działał tylko z "fabrycznie" dołączonym php'em no nic będe kombinował :idea: poszukam innego Apache, ale nie sądza, że to wina wesji ... jeszcze coś powiem co może pomóc ... jak wywalam z katalogów przeszukiwania Apache'a plik php4ts.dll to apache krzyczy że nie może znaleźć określonego modułu a jak umieszczę gdzie trzeba php4ts to krzyczy już że nie może odnaleźć określonej procedury - dziwne prawda? może teraz coś mi poradź bo ja już zielenieje i nie moge nic pisać - bo jak cżłowiek sie uweźmie na coś to nie popuści ...... Help ... -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a jak umieszczę gdzie trzeba php4ts to krzyczy już że nie może odnaleźć określonej procedury - dziwne prawda?
Tak jakby ten plik byl uszkodzony.. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem
musiałem wpisać do rejestru - już nie pamiętam dokładnie ale ścieżkę do php4isapi.dll nie wiem czy to jest reguła ale już działa pozdrawiam -------------------- Blady strach ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 10:13 |