![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i jeszcze plik zalogowany.php
Nie mam pojęcia co tutaj może być nie tak, siedziałem nad tym 2 godziny i nic nie wymyśliłem. Problem polega na tym, że po wprowadzeniu poprawnego hasła i loginu zostaje przekierowany na index.php, ale nie ma tam wyświetlanego żadnego cookie, natomiast gdy nic nie wprowadzę w pola użytkownik i hasło zostaje przekierowany na zalogowany.php i wyświetla się tam "jestes zalogowany !" PS: Plik requirowany (mysql_connect.php) na pewno jest poprawny, a pliki includowane naglowek.inc i stopka.inc zawierają sam html, więc nie wpływają na działanie skryptu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstaw to zamiast lini od 15 do 36
Tu było pare błędów głównie z isset np. sprawdzałeś "isset($row);" ale row zawsze jest zdefiniowane...(będzie puste ale będzie) i potem zawsze przekierowywuje do zalogowany.php(bo row zawsze jest zdefiniowane)... potem zalogowany.php jeśli wpiszesz good hasło przekierowywuje do index.php(wtedy co je wpisujesz) a jeśli wpiszesz złe hasło to skrypt pokaze że jesteś zalogowany(bo co innego :?: ) ale nie przekieruje(bo cookie jest puste) Również miałeś błąd - sprawdzałeś czy $u jest zdefiniowane ale nawet jeśli będzie puste pole to $u będzie zdefiniowane - będzi miał wartość FALSE ale zawsze jakaś jest to wartość.... tak samo z p -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeśli wpiszesz złe hasło to skrypt pokaze że jesteś zalogowany(bo co innego :?: )
Chyba to powinien to wyświetlić : <?} else { $message .= '<p>Wprowadzona przez Ciebie nazwa uzytkownika i haslo nie sa poprawne</p>'; }?> A ten skrypt nie powinien przekierować (po wprowadzeniu poprawnego hasła i usera) na index.php i tam wyświetlić: <? echo "<p>{$_COOKIE['first_name']} jestes zalogowany !</p>"; ? ?> PS: Jest tam funkcja escape_data, a w tym co wkleiłeś nie wykorzystujesz jej, tzn. że nie jest ona potrzebna ? Ten post edytował specialized 18.11.2007, 12:17:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a jeśli wpiszesz złe hasło to skrypt pokaze że jesteś zalogowany(bo co innego :?: ) Chyba to powinien to wyświetlić : <?} else { $message .= '<p>Wprowadzona przez Ciebie nazwa uzytkownika i haslo nie sa poprawne</p>'; }?> Funkcja else zostaje "włączona" tylko jeśli warunek w if jest nie spełniony... a Ty miałeś zawsze spełniony warunek Cytat A ten skrypt nie powinien przekierować (po wprowadzeniu poprawnego hasła i usera) na index.php i tam wyświetlić: <? echo "<p>{$_COOKIE['first_name']} jestes zalogowany !</p>"; ? ?> Nie.. ten skryypt przekierowywuje na zalogowany.php a zalagowany.php w mgnieniu oka przekierowywuje na index.php(nie zdąża nawet wyświetlić "jesteś zalogowany") Cytat PS: Jest tam funkcja escape_data, a w tym co wkleiłeś nie wykorzystujesz jej, tzn. że nie jest ona potrzebna ? jak na moje oko nie jest potrzebna.... sprawdz bez niej najwyrzej dodasz.. tylko czemu jej nie ma w manualu php... Ten post edytował dadexix 18.11.2007, 12:35:36 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Cytat jak na moje oko nie jest potrzebna.... sprawdz bez niej najwyrzej dodasz.. tylko czemu jej nie ma w manualu php... I cytat książki Cytat Funkcja escape_data() pobiera daną informacje , przepuszcza ją przez funkcję mysql_real_escape_string() i zwraca wynik . Jeżeli dane przeszły już przez mechanizm Magic Quotes (jeżeli ini_get('magic_quotes_gpc') ma wartość TRUE), najpierw są z nich usuwane ukośniki , tak aby w końcowym łańcuchu nie było ich za dużo. A w manualu php tej funkcji nie będzie na pewno, ponieważ tworzę ją sam. Z resztą nie ważne i tak pewnie przyszłości nie będzie mi potrzebna ta funkcja. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:52 |