![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2007 Skąd: Gryfino Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z dodaniem rekordów do bazy. Chodzi mi o te drugą pętlę for a dokładnię o to co jest w VALUES (29 wiersz). Jak zrobić aby kolejne nazwy zmiennych czyli nazwa+$i będzie nazwa0 itd. Bardzo proszę o pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linijka 29.:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2007 Skąd: Gryfino Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety próbowałem zmienić to wszystko i nadal nie działa
![]() Zmieniałem tak jak jst zmieniona zmienna nazwa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo
albo
Ten post edytował Darti 17.11.2007, 04:25:44 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Niestety wszystkie podane możliwości niedziałają. Sktypt nie wywala żadnych błędów więc może coś jest nie tak ale nie mam pojęcia co
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś zastosować: $_POST['nazwa' . $i], $_POST['kod' . $i], $_POST['cena' . $i]
|
|
|
![]()
|
|
Teraz kod wygląda tak:
Niestety dalej nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież napisałem żebyś wykorzystał tablicę $_POST
Kod <html> <head> <title>Nazwa strony</title> </head> <body> <?php if (isset($_POST['ilosc'])) { $ile = intval($_POST['ilosc']); if($ile <= 0) $ile = 1; echo '<form action="' . $_SERVER['PHP_SELF'] . '" method="POST"><input type="hidden" name="ile" value="' . $ile .'">'; echo '<table border="1"><tr><td>Nazwa produktu: </td><td>Kod produktu: </td><td>Cena produktu: </td></tr>'; for($i = 0; $i < $ile; ++$i) { echo <<<WIERSZ <tr> <td><input type="text" name="nazwa$i"></td> <td><input type="text" name="kod$i"></td> <td><input type="text" name="cena$i"></td> </tr> WIERSZ; } echo '</table><p><input type="submit" value="Dodaj produkt"></p></form>'; } elseif (isset($_POST['ile'])) { include "bd.php"; $ile = intval($_POST['ile']); for($i = 0; $i < $ile; ++$i) { $nazwa = $_POST['nazwa' . $i]; $kod = $_POST['kod' . $i]; $cena = $_POST['cena' . $i]; if (($nazwa !='') && ($kod != '') && ($cena != '')) { mysql_query("INSERT INTO produkty(nazwa,kod,cena) VALUES('$nazwa', '$kod', '$cena')"); } } mysql_close($sql); echo "Udało się?"; } else { echo <<<FORM <form action="{$_SERVER['PHP_SELF']}" method="POST"> <input type="text" name="ilosc"> <input type="submit" value="Dalej"> </form> FORM; } ?> </body> </html> Nie wiem jakiego typu są pola w bazie danych, ale powinieneś przed wykonaniem zapytania rzutować na odpowiedni typ i/lub wykorzystać mysql_real_escape_string |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@kurdak Ten kod to porażka. Mieszasz odwolania do zmiennych forma. Raz piszesz $ilosc, raz $_POST['ilosc']. Zdecyduj sie i najlepiej zdecyduj sie na $_POST['ilosc'].
Wogole nie sluchasz co do ciebie piszą. Napisano ci ze masz walic $_POST['nazwa'.$i] a ty dalej swoje.... Najlepsze jest to, ze na innym forum piszesz: Cytat na innym forum dali mi takie rozwiązanie niestety nie działa pokażcie że jesteście lepsi ; Co to? Wojna forow? Ludzi podjudzasz jednych na drugich? Zajmij sie chlopie czytaniem to co ci piszą, a nie takie zagrywki robisz.No, wylalem co lezalo mi na sercu. Mam nadzieje ze weźmiesz to do swojego ![]()
Tak na szybko pisane Dorob do tego swoje zapytanie, przejrzyj kod i przemysl co robiles źle do tej pory. ps: q3.php zmien sobie na swoj plik -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wszystkim bardzo bardzo dziękuję.
Dzięki wam poznałem moje braki i dzięki wam nauczyłem się czegoś nowego. Jesteście wielcy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 12:58 |