![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałem przekonwertować bazę danych z Lati2 do UTF-8 ale dobrze, że zastnowiłem się zanim to zrobiłem. Mam szereg tabel z polami id (auto_increment). Table są między sobą powiązane właśnie przez tą wartość. Np tabela przodek (pola id,osoba) jest powiązana z tabela osoby (id,imie,nazwisko), gdzie przodek.osoba=osoby.id. Stąd też moje pytanie. Czy jest jakaś możliwość skonwertowania bazy danych, żeby pola id zachowały swoją wartość? Jeśli wyeksportuję bazę danych do pliku, utworzę nową strukturę tabel w bazie danych w UTF-8 i wrzucę starą bazę to zmieni się zawartość pól id i wszystkie powiązania pomiędzy kilkunastoma tabelami można będzie wyrzucić do kosza. Aha, id nie mają kolejnych wartości (część rekordów była usuwana w międzyczasie). -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy imporcie wyeksportowanych danych nie są zmieniane wartości w polach auto_increment. Nie obawiaj się, że stracisz relacje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezupełnie.
MySQL pozwala zpisać do pola AUTOINCREMENT dowolną wartość typu UNSIGNED INT. AUTOINCREMENT generuje automatycznie nowe wartości tylko w przypadku gdy przy INSERT nie aktualizujemy pola o tym typie - w innym przypadku próbuje zapisać przekazane dane. Więc bez problemu możesz odtworzyć wszystkie dane zachowując wartości indeksów... Ale jest pułapka - jeżeli na klucze obce w tabelach masz nałożone ograniczenia rodzaju ON UPDATE RESTRICT, to w czasie odtwarzania bazy nie pozwoli ci zapisać rekordów dla których jeszcze brakuje danych powiązanych... Dlatego najpierw należy wczytać wszystkie dane, a dopiero potem odtworzyć schemat relacji oraz pozakładac indeksy i ograniczenia... Jest z tym trochę roboty, ale zadanie jest wykonalne. Powodzenia. Ten post edytował nevt 15.11.2007, 11:14:07 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tą pułapką. Wszystkie tabele są mniej więcej o strukturze:
id(auto_increment),pole1(int),pole2(text),pole3(int),pole4(date). Jedynie w przypadku tabeli sesje mam dodane bodajże do pola time ON UPDATE CURRENT TIMESTAMP (czy coś w tym rodzaju). Oprócz tego mam indeksy: PRIMARY, no i na inne pola też. Tabele są więc raczej proste a relacje polegają jedynie na tym, że w polu np. pole3 tabeli tabela2, mam wpisaną wartosc id z pola pole2 tabeli1, które wykorzystuje przy poźniejszym pobieraniu i przetwarzaniu danych w php. Czy mogę więc spokojnie to wszystko przekonwertować, czy też uważać na ową pułapkę? (ewentualnie jeśli mam uważać) to jak to przeprowadzić, bo nie za bardzo chwytam ![]() -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro nie wiesz o co chodzi, to na 99% nie stosujesz tego mechanizmu, więc śmiało możesz przenosić dane.
Ale na wszelki wypadek wytlumaczę ci o co chodzi: Załóżmy, że masz tabelę A o polach A_ID (klucz podstawowy) i B_ID (klucz obcy do tabeli B ), oraz tabelę B z polem B_ID (klucz podstawowy). W tabeli A na polu B_ID można założyć ograniczenie ON UPDATE RESTRICT co oznacza, że przy każdej zmianie zawartości tego pola baza sprawdza czy istnieje odpowiedni wpis w tabeli B. Jeżeli nie - polecenie UPDATE (albo INSERT) wygeneruje błąd. Ten mechanizm pozwala zachować spójność danych w relacjach. A pułapka polega na tym, że jeżeli spróbujemy do pustej bazy najpierw zaimportować tabelę A a później tabelę B to ta operacja się nie uda... Powodzenia. Ten post edytował nevt 16.11.2007, 14:00:46 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za dotychczasową pomoc. Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie zaplanowanej metodologii mojej konwersji. Całość tworzyłem 2 lata (pisanie kodu, tworzenie bazy danych). Chcę dokonać konwersji z prostego powodu... w Latin2 brakuje mi niektórych znaków, które mogą być potrzebne użytkownikom strony.
Tak więc planuję zrobić tak: 1. Wyeksportować strukturę i dane z bazy (do oddzielnych plików). 2. Pousuwać z wyeksportowanej struktury DEFAULT CHARSET=latin2 3. Stworzyć nową bazę danych w UTF-8 4. Zaimportować strukturę wskazując jako zestaw znaków dla pliku latin2 5. Zaimportować w ten sam sposób dane 6. Skonwertować pliki strony za pomocą Gżegżółki 7. Wrzucić nową stronę na serwer, zmienić dane bazy, dodać po połączeniu z bazą danych SET NAMES=UTF-8 Tak? Macie jakieś uwagi? Podpowie ktoś, czy dobrze wykombinowałem? -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]()
|
|
wygląda logicznie i porawnie, brakuje tylko punktu 0 (zero) przed 1:
0. Zdrobić backup całej bazy (struktura+dane) tak na wszelki wypadek - gdyby jednak coś poszło nie tak... powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Backup jest tak oczywisty, że go pominąłem
![]() -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 01:37 |