![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcialbym aby uzytkownicy mojej strony mogli z poziomy www zakladac sobie konta pocztowe na moim serverze, tak jak dzieje sie to na wielu serwisach w stylu wp.pl czy o2.pl. Nie mam pojecia jak sie do teego zabrac, moglibyscie troche pomoc? Moglbym niby przechwycic metode jak robi to cpanel, i potem zaimplementowac w skrypcie ale wtedy musze jakos zalogowac usera do cpanelu a to raczej niebezpieczne. wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze musisz poznać Linuxa. Skoro masz własny serwer to pewnie już znasz.
Zainstaluj postfixa + cyrusa + bazę danych MySQL lub PostgreSQL + clamava + spamassasina. Skonfiguruj postfixa i cyrusa żeby pobierał dane z bazy. Wtedy nowe konta tworzysz przez dodanie nowego rekordu do odpowiedniej tabelki. Mam u siebie na testowym serwerku takie rozwiązanie połączone jeszcze z MyDNSem i ProFTPd, które też czytają dane z bazy. Jestem teraz na etapie testów ale wygląda, że pracuje ładnie. Jeszcze muszę dopisać zgrabny silnik, który będzie tym zarządzał. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a istnieje możliwość zrobienia tego przy użyciu jedynie php i mysql, oraz technik oferowanych przez komercyjne serwery, np. taki bussines serwer pro http://home.pl/serwery ? bo i ile się nie mylę to są przecież chyba gotowe skrypty do zarządzania pocztą, no chyba ze one są tylko do sprawdzania jej a nie tworzenia i zarządzania nowymi kontami
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz konto na serwerze z cPanelem lub DirectAdminem zajrzyj an phpclasses.org - tam są gotowe klasy nakładkowe.
Jeśli masz konto na serwerze z Pleskiem - musisz poszukać gotowej klasy (gdzieś jest w necie) lub samemu napisać. Jeśli masz konto na home.pl to musisz samemu napisać kod oraz modlić się by działał ![]() pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
serwer != hosting
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 02:07 |