![]() |
![]() |
--slawek-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Pisze program który będzie liczył zbrojenie belkach wolno podpartych o przekroju trapezowym . Natrafiłem na problem i nie wiem jak go rozwiązać . W pewnym momencie jest wzór Sb = Msd / beff d^2 fcd po wyliczeniu Sb dla tej wartości trzeba odczytać z tablicy z normy "zete" i "ksi" . Tablice ta wygląda tak ------- ksi | zeta | sb 0,04 0,980 0,039 0,06 0,970 0,058 0,08 0,960 0,077 itd. . Miałem napisać funkcje która by przyrównywała ( jesli sb tyle to ksi tyle i zeta tyle ) ale Sb nie zawsze wychodzi takie jak liczba w tablicy i trzeba przyjmować wartość zbliżoną do taj podanej w tablicy . Mam dostęp do bazy mysql mogę przepisać tablice z normy i powstawiać rekordy do bazy danych pozniej wykorzystać dane z mysql . To jest jakiś pomysł ale nie wiem czy to zadziała ![]() ![]() Macie Jakieś pomysły ![]() Będę wdzięczny za pomoc . Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na ile zbliżoną? Zaokrągloną w górę, czy w dół (to już powinno Ci podpowiedzieć, co robić). Musisz po prostu zaokrąglić otrzymane sb do trzech miejsc po przecinku i wszystko.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:12 |