![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 2 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem... przerabiam stary moduł serwisu tak żeby korzystał z gettexta jeśli chodzi o wersje językowe. W tej chwili tłumaczenia mam w zewnętrznych plikach .php jako tablice. Tak wiec za pomocą xgettexta uaktualniam sobie istniejacy plik plik .po xgettext.exe -j --from-code utf-8 --force-po -s -o <sciezka plik .po> <sciezka plik.php z wygenerowanymi gettextami> I w poEdicie mogę sobie edytowac zaimportowane wyrażenia Problem w tym że chciałbym też od razu zaimportować tłumaczenia bo jest ich kilka tysięcy więc jak miałbym robić to ręcznie w poEditorze to chyba popełnie harakiri ![]() Byćmoże wiecie w jaki sposób to zrobić? W opcjach xgettext-a nie widzę takie opcji. Dodanie w wygenerowanym pliku .php linii msgstr"<tlumaczenie>" nie działa. Jeśli nie da rady to będę musiał jakoś zadziałać pregami na pliku .po ale wolałbym tego uniknąć. Z góry dzięki -------------------- Cogito Ergo Sum
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 1 Dołączył: 10.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy to pomoże:
W oknie poEdit: F1(albo pomoc)/Gnu gettext manual/Updating Existing PO Files nazywa się to: "Updating Existing PO Files Invoking the msgmerge Program Translated Entries". Mam poEdit na FC6 tam jest taki manual, nie wiem, co Ty masz. pozdrawiam stygma Edith: stąd Cytat - msgmerge Służy do łączenia istniejących tłumaczeń (w pliku .po) z nowym plikiem .po (nie zawierającym tłumaczeń, tj. o pustych częściach 'msgstr'), a właściwie .pot, bo takie rozszerzenie zwykło się nadawać 'świeżym' wygenerowanym na podstawie plików źródłowych plikom. Typowe użycie: $ msgmerge mc.po daily-snapshots/mc.po -o mc.new.po (katalog daily-snapshots może zawierać świeże, generowane codziennie automatycznie pliki .pot Jeżeli używasz Linuksa masz wszystko w man msgmerge. A tutaj znalazłem jeszcze w php... Ten post edytował stygma 13.11.2007, 20:47:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież w poEdit robisz projekt i program od razu skanuje całą lokalizację (jeżeli dobrze cie zrozumiałem).
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:21 |