![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
mam takie pole w formularzu które zapisuję do bazy , w to pole zawsze będą wpisywane liczby , i chciałbym aby ilośc liczb wpisywana była równa 9 , aby użytkownik,nie mógł wpisać mniej ani więcej czy mozna to jakoś zrobić ? , pole z forumalrza wygląda tak: dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj do input atrybut maxlength="9"
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ograniczenie z góry można wykonać sposobem podanym przez sf
Ograniczenie z dołu np. w JavaScript |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że już lepiej to w php sprawdzać tą minimalną ilość... bo wyskakujące w javascript okienka są wkurzające zwłaszcza jak na chwilę chce się przejść do innego input, a tu Ci okno wyskakuje, tak jest np. na wykopie, porażka po prostu.
Ten post edytował sf 13.11.2007, 11:22:21 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja doradzam dodać jeszcze w php sprawdzenie, bo różnie z użyszkodnikami bywa:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że już lepiej to w php sprawdzać tą minimalną ilość... bo wyskakujące w javascript okienka są wkurzające zwłaszcza jak na chwilę chce się przejść do innego input, a tu Ci okno wyskakuje, tak jest np. na wykopie, porażka po prostu. Niekiedy okienka są wkurzające, ale nie musisz ich stosować. Można wyświetlac komunikaty błędów w <div>. Poza tym dzięki JS unikasz przeładowywania strony w celu sprawdzenia poprawności zmiennych. Oczywiście nie można całkowicie rezygnować z validacji w php bo przy wyłączeniu JS w przeglądarce tracimy kontrolę nad poprawnością wprowadzanych danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:20 |