![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem w trakcie projektowania bazy danych pod system ankiet. Otóz natrafiłem na pewien problem. Aplikacja którą projektuje ma miec możliwość generowania (tworzenia) roznego rodzaju ankiety z odpowiedziami podzielonymi na trzy grupy: 1. Zaznaczenie tylko jednej odpowiedzi (radio) 2. Zaznaczenie wiecej niż jednej odpowiedzi (checkbox) 3. Twozenia grupy pytań gdzie odpowiedzi może być n z m Przykład grupy pytań: Kod Pytanie nr N. Oceń skali 1 do 4 poziom znajomosci języków obcych: Język | Brak znajomości | Słabo | Dobrze | Bardzo dobrze ---------------------------------------------------------------------------------- Angielski (radio) (radio) (radio) (radio) Niemiecki (radio) (radio) (radio) (radio) Francuski (radio) (radio) (radio) (radio) Rosyjski (radio) (radio) (radio) (radio) gdzie radio oznacza przycisk radio W przykładzie tym możemy zaznaczyć jedną odpowiedź z każdego języka. Problem mój polega na tym iż każdemu pytaniu przypisałem n mozliwych odpowiedzi. Tylko ze w takiej grupie pytan, dodatkowo każda mozliwa odpowiedź moze mieć jeszcze m wartosci. W jaki sposób to rozwiązać? Myślalem o ty aby każda odpowiedz miala osobno zapisywne wartości . W ten sposób każad odpowiedz mogla by miec różne warosci? Myslalem tez o tym aby pytania grupowe, były zwykłymi pytaniami z ankiety. W powyzszym przykladzie byłyby to 4 pytania połaczone w jedno.W ten sposób każda odpowiedz miała by jedną wartość. Co o tym sądzicie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:25 |