![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mały problemik... .
poniższy formularz pobiera i wyświetla z bazy danych zmienną $row['nazwa_galerii'] a po wybraniu którejś z opcji przesyła odpowiadającą jej zmienną $row['id']. I wszystko jest ok. Chciałbym jednak dalej używać też zmiennej $row['nazwa_galerii']. Jak można zrobić aby używać dalej też ['nazwa_galerii']. Prośba o wyjaśnienie i 2 zdania komentarza. Dzięki. [php] Ten post edytował piano 12.11.2007, 22:26:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze raz. Cos mi fixuje jak wprowadziłem poprawki do pierwszego posta.
Witam. Mały problemik... . poniższy formularz pobiera i wyświetla z bazy danych zmienną $row['nazwa_galerii'] a po wybraniu którejś z opcji przesyła odpowiadającą jej zmienną $row['id']. I wszystko jest ok. Chciałbym jednak dalej używać też zmiennej $row['nazwa_galerii']. Jak można zrobić aby używać dalej też ['nazwa_galerii']. Prośba o wyjaśnienie i 2 zdania komentarza. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do przesylania zmiennych w formularzu masz dwie podstawowe metody:
POST i GET. POST:
na drugiej stronie zas pobierasz zmienna postem, czyli na poczatku piszesz:
GET: a w drugim pliku:
Pzdr! Ten post edytował misty 12.11.2007, 22:36:39 |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze raz... Wszytko jasne, ale nie o to do końca mi chodzilo.
Zapisując taki kod :
...zmienna $katalog jest ok, ale zmienna $xxx wyświetla mi zawsze taką samą (chyba ostatnią pobraną z tabeli bazy danych). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
wiesz co, wyswietla Ci sie ostatnia wartosc dlatego, ze Twoj przycisk znajduje sie poza petla while. no a po zamknieciu petli pamietana jest ostatnia wartosc z bazy.
przycisk musi wiedziec o ktora nazwa_galerii Ci chodzi. wiec moze jakis check_box ? lub lista rozwijana? bo teraz rozumiem ze po prostu wyswietlasz liste nazw galerii, a na dole masz przycisk 'Wyswietl zawartosc'. to skoro przycisk jest poza petla to pokaze sie ostatnia wartosc. mozesz tez przycisk wstawic do petli, wtedy przy kazdej wartosci bedziesz go mial i wtedy kazdy powinien wysylac odpowiedni id i nazwe_galerii. Czy moze tym jednym przyciskiem chcesz wyslac wszystkie nazwy galerii naraz?? |
|
|
![]()
|
|
Hej.
![]() misty, dzięki za samozaparcie ale to jeszcze nie to. W skrócie (bo tak będzie chyba najlepiej) : Mamy baze danych: [id] [nazwa_galerii] 1. Moim celem jest wyświetlenie całej listy kolumny [nazwa_galerii] - i to się udaje. 2. Oraz wyświetlenie jednego przycisku value="Wyświetl zawartosc". - i to się udaje. 3. Jeśli użytkownik wybierze którąś z galerii to chcę przesłać do nastęnego pliku action="admin.php?xxxxxxxxxxxxxxx" dwie zmienne : wybraną galerię i odpowiadające mu id z bazy danych, tzn. $_POST['nazwa_galerii'] i $_['id'], - i tu jest problem ponieważ wysyła mi tylko jedną zmienną czyli to co mam zapisane w linice :
czyli zmienną $_POST['id'] a jak w pętli dodałem linike:
to jako zmianna $_POST['nazwa_galerii'] wyświetlana jest ostatnia wartość ['nazwa_galerii'] z tabeli a nie ta która odpowaida wybranemu we wcześniejszej linice id. Prośba o komentarz do tego... |
|
|
![]()
|
|
wiesz co, odgrzebalam moj stary skrypt ktory robi chyba to o co Ci chodzi. tj w moim przypadku akurat pobieralalam z bazy danych daty, by byly one umieszczone w tabeli (razem z jakimis innymi rzeczami) i jak user klikal na date to musiala sie na inna strone przekazac ta data i jej id. korzystalam z metody GET
oto ten fragment:
na stronie wykresy.php musialam tylko na poczatku wywolac zmienne jako GET:
mam nadz ze cos Ci to pomoze.. w kazdym razie u mnie cos takiego zadzialalo. Pzdr! |
|
|
![]()
|
|
Dzięki misty,
O coś podobnego chodziło. Małe przeróbki i jest ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 05:52 |