![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem. Mam tabelę w bazie danych a w niej dwie kolumny o nazwach "id" oraz "nazwa". I chcę wyświetlić z tej tabeli dane na stronie www. Dane powinny być wyświetlane w dwóch polach wyboru w taki sposób: ![]() I chcę aby wyświetlało mi się to kilka razy, czyli żeby najpierw zliczało liczbę wszystkich rekordów w tabeli i dzieliło mi tą liczbę rekordów na dwa i wynik tego dzielenia powinien wyznaczać ile razy ma zostać to wyświetlone. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 7 Dołączył: 24.01.2006 Skąd: lublin/wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I chcę aby wyświetlało mi się to kilka razy, czyli żeby najpierw zliczało liczbę wszystkich rekordów w tabeli i dzieliło mi tą liczbę rekordów na dwa i wynik tego dzielenia powinien wyznaczać ile razy ma zostać to wyświetlone. tym razem gotowca pisac nie bede, ale naprowadze cie
liczbe chyba umiesz sobie podzielic, a wyswietlac mozesz np. whilem:
gdzie kolumna_1 to np id, a kolumna_2 to nazwa... teraz dopisz sobie jak chcesz to wsywietlac bo nie bardzo zrozumialem czy to maja byc 2 selecty a wnich "n" wynikow z bazy jako <option>, czy moze "n" selectwow z jedna opcja (id, nazwa) :S wsumie nie zrozumialem polowy co napisales ale moze udalo mi sie wstrzelic w twój tok myslenia... peace Ten post edytował dem 11.11.2007, 17:30:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Za bardzo nie wiedziałem jak to napisać. Napewno niestety będzie mi to trudno napisać bo dopiero się uczę języka PHP i nie znam jeszcze wszystkiego.
Spróbuję to jakoś inaczej opisać. Powiedzmy że w tabeli mam 8 rekordów. I chcę aby tą liczbę rekordów dzielić na dwa i wynik wyznaczał ilość wyświtleń tego: ![]() Czyli w tej sytuacji powinno być to wyświetlone cztery razy. Są to dwa <selecty> a w każdym z nich <option>. W polu <option> są wszstkie rekordy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:12 |