![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
data którą pobieram z bazy mysql wygląda np tak: 2007-11-11 14:10:39 jak mogę zmienić jej format, nie obchodzi mnie godzina więc chciałbym zostawić tylko 2007-11-11, a najlepiej jak by to wyglądało tak 11-11-2007
ps. sorry na tak debilne pytanie, aż mi wstyd o to pytać ale nigdzie nie mogę znaleźć |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam pytanie...pobieram z bazy danych date w formacie Y-m-d natomiast chce ja wyswietlic w postaci np. 11 listopada 2007 czy jest na to jakis sposob? pomocy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwa poprzednie posty dotyczą właśnie tego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przyjacielu...zauwazylem czego dotycza 2 poprzednie posty...tylko nie ma w nich odpowiedzi na moje pytania...pobieram date rr-mm-dd natomiast chce ja wyswietlic w sposob slowny tj. zamiast np. 2007.11.10 chce uzyskac 10 listopada 2007. Chodzi mi o slowny opis danego miesiaca...pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pobieram date rr-mm-dd natomiast chce ja wyswietlic w sposob slowny tj. zamiast np. 2007.11.10 chce uzyskac 10 listopada 2007. Chodzi mi o slowny opis danego miesiaca
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
if (mysql_num_rows($results)) {
echo "<div class=\"class1\">\n"; while ($row = mysql_fetch_array($results)) { echo "<span class=\"date\">" . date("d m Y", strtotime($row['date'])) . "</span>\n"; echo "<p class=\"body\">\n" . nl2br(htmlspecialchars($row['body'])) . "\n</p>\n"; } } jak zastosowac Twoje rozwiazanie do mojego przykladu?? wybacz ale troche nie rozumiem ![]() if (mysql_num_rows($results)) { echo "<div class=\"class1\">\n"; while ($row = mysql_fetch_array($results)) { echo "<span class=\"date\">" . date("d m Y", strtotime($row['date'])) . "</span>\n"; echo "<p class=\"body\">\n" . nl2br(htmlspecialchars($row['body'])) . "\n</p>\n"; } } jak zastosowac Twoje rozwiazanie do mojego przykladu?? wybacz ale troche nie rozumiem ![]()
jeszcze jedno pytanko: czy ten skrypt poprawnie wyświetli polskie znaki w nazwach poszczególnych miesiecy w kodowaniu iso-8859-2?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) uzywaj bbcode
2) nie duplikuj tresci w poscie ustawienie locali daj przed petla. a w petli zamiast moje $date daj swoja date z bazy. czego tu nie rozumiec? Co do kodowania to sprawdź ![]() Lub mozesz zajrzed do manuala do setlocale() i przejrzec komentarze, ktore mowia co i jak z kodowaniem. Ale do tego trzeba troche wlasnej inicjatywy, ktorej u ciebie, poki co, brakuje. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:48 |