![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak formatujecie kod który jest wklejany do np. dokumentów w Wordzie ? Chodzi mi głównie o takie cuda jak numerowanie linii (jakiś chwyt z tabelą czy punktorami), wcięcia czy wykorzysytywanie wcześniej stworzonego stylu. Pozdrawiam -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale kto przy zdrowych zmysłach wkleja kod do worda?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej jako zdjęcie.
Jak pracuje już kilka lat nie mialem potrzeby wklejać kodu do plików .doc Po co Ci to? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Może np. do pracy magisterskiej?
Screenshot to nie jest dobry pomysł - w przypadku konieczności naniesienia jakiejś poprawki mamy małego zonka ![]() Ten post edytował phpion.com 11.11.2007, 13:48:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
obrabiamy kod w php jakas funkcja do kolorowania i numerowania linii, a potem tylko ctrl+c z firefox'a do worda
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 12 Dołączył: 27.01.2007 Skąd: north Poziom: 158 Tytuł: Miszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można też prościej, dajesz kod na jakieś nopaste.pl albo podobny serwis który formatuje to (np możesz też wrzucić na forum w znaczniki [ code ][/ code ]), i ctrl+c w przeglądarce i ctrl+v w wordzie
-------------------- Blog | plugin system by carbolymer
Residence: #php.pl @ IRCNet "Pralki powstały po to, aby kobiety też mogły programować" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do pracy inżynierskiej
![]() -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja zawsze w takich przypadkach korzystam z odpowiedniego stylu nazwanego np. "kod", który wypisuje tekst czcionką o stałej szerokości. Taki kod jest czytelny (odpowiednie wcięcia, stała szerokość znaków); jedynym jego minusem jest brak kolorowania. Ale ja osobiście wolę dokumentację bez fajerwerków
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj trzeba będzie chyba w VirtualBasicu się bawić.. Podstawy makr znam, jednak tworzyłem je tylko na podstawie paska narzędzi lub klawiatury - nigdy za pomocą VB. Jak znasz VB, albo zdobędziesz kod który spełnia Twoje oczekiwania pomogę Ci w "wstawieniem" tego do dokumentu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może np. do pracy magisterskiej? Do pracy inżynierskiej Ludzie skąd Wy macie takie nawyki głupie. Gdzie takie studia są. Kod i magisterka w Wordzie!!![]() Takie rzeczy pisze się w Tex (LaTeX). Masz odpowiednie makro i wszystko gra. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ludzie skąd Wy macie takie nawyki głupie. Gdzie takie studia są. dziwne masz podejście :/ równie dobrze możesz zapytać o to, kto używa windows'a ![]() bardziej mi chodzi o "nawyki głupie. gdzie takie studia są" i takie oceny (lepiej byłoby od razu napisać poradę, mi np nie chciało się zmieniać nawyków) Ten post edytował gszesiek 12.11.2007, 20:45:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dziwne masz podejście :/ Ponieważ? ![]() równie dobrze możesz zapytać o to, kto używa windows'a Word to nie jest narzędzie dedykowane to pisania wszelkich tekstów technicznych.![]() A takim jest praca licencjacka, inżynierska lub magisterska. Oczywiście pomijam prace z dziedzin humanistycznych lub takie które technicznymi nie są. W tym przypadku możemy je swobodnie wykluczyć. Word najnormalniej w świecie jest tutaj niewygodny. |
|
|
![]()
|
|
Hmmm, u mnie na uczelni to właśnie uczelnia WYMAGA aby to pisać w Wordzie. Jest gotowy szablon, ściśle określony. Nawet używanie openOffice odpada bo inaczej interpretuje niektóre elementy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gratulujemy uczelni
![]() Albo raczej współczujemy wykładowców :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W pracy którą piszę tylko miejscami będzie kod SQL, z ciekawości natomiast zapytałem o numerowanie linii i temu podobne dodatki. Obawiam się że przy tej ilości kodu korzystanie z LaTeXa może być trochę przesadzone, zwłasza że korzystałem ostatnio z niego chyba 2 lub 3 lata temu. No chyba ze jest do niego jakiś WysiWyg
![]() -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
W pracy którą piszę tylko miejscami będzie kod SQL, z ciekawości natomiast zapytałem o numerowanie linii i temu podobne dodatki. Obawiam się że przy tej ilości kodu korzystanie z LaTeXa może być trochę przesadzone, zwłasza że korzystałem ostatnio z niego chyba 2 lub 3 lata temu. W tej sytuacji faltycznie może nie byc sensu stosowania LaTeX'aNo chyba ze jest do niego jakiś WysiWyg http://pl.wikipedia.org/wiki/Kile - najlepsze narzędzie do LaTeX'a
![]() |
|
|
![]()
|
|
http://www.latexeditor.org/ i robi się przyjemnie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie skąd Wy macie takie nawyki głupie. Gdzie takie studia są. Kod i magisterka w Wordzie!! Takie rzeczy pisze się w Tex (LaTeX). Masz odpowiednie makro i wszystko gra. latex jest dla ludzi ktorzy mają za dużo czasu i mają fioła na punkcie typografi znaków , sam korzystałem ale nie wydaje mi sie zeby sie szybko to wszystko pisało ( jesli sie nie ma dobrze skonfigurowanego vima) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Odgrzewam bo się zbulwersowałem - nie mogę oddać pracy w pdf-ie ! Moja uczelnia żąda aby oddawane prace były pisane w Word'zie, ręce opadają....promotor nie przyjął pracy i kazał ją przysłać jak będzie przeniesiona do Word'a.
Co to ku..wa zmienia ? -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:49 |