![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym zapytać jak "połączyć" wyniki z 2 tabel. Chodzi mi o to że z formularza przesyłam następujące dane:
imie, nazwisko, ocena w formularzu zrobiłem również pole na zdjęcie, grafike (w formie wykresu) uzytkownika. I teraz imie, nazwisko, ocena przesylam do tabeli 1 a sama grafike do innej tabeli np. 2. W tabeli 2 gdzie ma byc grafika lub zdjecie uzytkownika mam pola: id_zdjecie, user,ocena, zdjecie. I teraz pytanie: powiedzmy ze wpisuję Jan Kowalski 4 wykres(zdjecie) -> zapytanie:
z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli pierwszej tam gdzie przechowujesz dane dodaj sobie kolumne typu auto_increment ( oczywiscie primary_key ) tak samo w tabeli drugiej dodaj kolumne id_oceny i juz masz w zasadzie gotowe polaczenie. Po insercie do tabeli pierwszej pobierz sobie mysql_insert_id wartosc id wiersza oceny a dalej juz chyba polapiesz sie co zrobic
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:32 |