![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem w trakcie kodowania swojego portfolio i natknąłem się na pewien błąd. Chodzi o to, że aby zaoszczędzić sobie pracy i miejsca na serwerze wczytuję na każdej podstronie pewną część (logo, menu i stopkę), która się powtarza dla każdej ze stron. Kod podstrony wygląda mniej więcej tak:
CODE <?php include('../poczatek.php'); ?> <div class="klasa"> <p> Jakiś tekst i zawartość </p> </div> <?php include('../koniec.php'); ?> I tu jest cały pies pogrzebany, bo w pliku poczatek.php, który znajduje się w folderze niżej jest odniesienie do pliku styli znajdującego się w tym samym folderze. Problem polega na tym, że style te nie są stosowane do podstron znajdujących się w folderze podrzędnym. Jak temu zaradzić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku poczatek.php podaj dokladna sciezke do pliku .css nie tylko styl.css tylko http://twojastrona.pl/style/styl.css
Powinno zadziałać :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W pliku poczatek.php podaj dokladna sciezke do pliku .css nie tylko styl.css tylko http://twojastrona.pl/style/styl.css Powinno zadziałać :] Lepiej podać ścieżkę w postaci bezwględnej czyli np. "/style/style.css" (/ na początku) i powinno śmigać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze trzeba dopisac jeszcze twojastrona.pl na poczatku gdyz jezeli wejdziemy na strone twojastrona.pl/costam/ to moze nam skaszanic :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No właśnie cały "bajer" w tym, że używając ścieżek bezwględnych wszystko będzie ok.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysł ze ścieżką bezwzględną okazał się nie trafiony - nie działa. Lepszy był pomysł z podaniem pełnego adresu do pliku, ale wymyśliłem coś ciekawszego - dodałem w pliku poczatek.php dodatkową linijkę z odnośnikiem do pliku styli względem podstrony:
Kod <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="../style.css" /> |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ups... Faktycznie ścieżki bezwględne działają. Źle wywnioskowałem, bo testowałem na Krasnal Serv, a tam jest coś zryte ze ścieżkami dostępu, bo żeby dostać się do folderu ze stroną trzeba wpisać: 127.0.0.1/~folder/, a odnośnik bezwzględny daje postać: 127.0.0.1/style/styl.css, więc nie miało prawa działać
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:58 |