![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pytanie. Kod na tej stronie, stworzony przeze mnie (sony-scph.ovh.org) niepoprawnie działa w IE, natomiast w Firefoxie bez problemów. Chciałbym poznać przyczynę. Jeszcze jedno - na jednej z pierwszych moim stron próbnych - z operacją w MySQL wyświetla się takie coś - ďťż. Jak temu zapobiec? Z pozdrowieniami Filip Ten post edytował fipik 7.11.2007, 23:32:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 187 Pomógł: 6 Dołączył: 31.08.2005 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do krzaczków zobacz czy zadziała gdy wpiszesz:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
te ďťż też kiedyś mi się pojawiło na początku skryptu, okazało się że rozwiązanie nie ma związku z bazą danych a jedynie z kodowaniem pliku w którym napisany jest skrypt.
Widzę, że stronę piszesz w UTF-8, sprawdź czy czasem plik, w którym występuje ten błąd nie jest napisany w innej stronie kodowej. Być może pisałeś (edytowałeś) ten skrypt w innym edytorze, który miał włączone domyślnie inne kodowanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stronę edytuję w programie Macromedia Dreamweaver, natomiast ta strona której adres podałem to strna z którą jest problem w IE, inaczej w każdym bądź razie wygląda w Firefoxie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 1 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem cos takiego u siebie, pojawia się to podczas pisania stron w UTF-8. W dreamweaver tego nie zobaczysz, jak przekopiujesz strone na server to w przegladarce pojawią się właśnie takie znaki. Gdzies czytałem ze to jest bug UTF-8 ze podczas zapisu tego formatu dostawiają się takie znaki. Problem rozwiązałem taki ze zalogowałem się na konsoli servera pod unixem edytując plik masz to jak kawa na ławę. Usuwasz, zapisujesz i nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spowodowane jest to przez BOM - w IE włącza się Quirks Mode. Rozwiązanie: http://www.google.com/search?hl=pl&sa=...BOM&spell=1 Czyli zapisać plik bez BOM.
Ten post edytował gekon 25.01.2008, 11:03:38 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 17:35 |