![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Kod echo "coś tam coś tam"; //to sie wypisuje $zmienna = $_POST['zmienna']; if ($zmienna) { $zmien_ocene=mysql_query("UPDATE tabela SET zmienna='$zmienna' WHERE id='3'"); //to sie wykonuje echo "cokolwiek"; //nie wypisuje tego } Dlaczego tak jest?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej cały kod to Ci powiem gdzie jest błąd. A po co dałeś to if ($zmienna) skoro niewskazałeś jaki ma spełnić warunek. I powiedz mi co ma ten kod zrobić?
Zobacz to:
Ten post edytował ExPlOiT 5.11.2007, 22:56:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $ocena_ad = $_POST['ocena_ad']; echo "coś "; // pokaże się if ($ocena_ad) { echo "coś tam"; //nie pokaże się if ($ocena_ad >= 1 && $ocena_ad <= 5) // zabezpieczna przed wysłaniem zawyrzonych lub zaniżonych ocen { echo "coś tam coś"; //nie pokaże się $zmiana_oceny = $ocena + $ocena_ad; $ile_ocen_new = $ile_ocen+1; $zmien_ocene=mysql_query("UPDATE $galeria SET ocena='$zmiana_oceny' WHERE id='$id_fot'"); $zmien_ocene1=mysql_query("UPDATE $galeria SET ile_ocen='$ile_ocen_new' WHERE id='$id_fot'"); $sr = round($zmiana_oceny/$ile_ocen_new,2); $zmien_ocene2=mysql_query("UPDATE $galeria SET ocena_pok='$sr' WHERE id='$id_fot'"); // powyższe zapytania wykonają się oczywiście dla odpowiednich ocen echo "coś tam coś tam "; //nie pokaże się } else // dla postrachu tych którzy wysyłają oszukańczą ocenę { $twoje_ip=pobierz_ip(); echo "<h2>wykryto próbę oszustwa, twój adres ip: $twoje_ip został zapisany</h2>"; // nie pokaże się if ($_SERVER['HTTP_REFERER']) { $adres_ataku=$_SERVER['HTTP_REFERER']; echo "adres strony z której to zrobiłeś to: $adres_ataku "; // nie pokaże się } } } To też jest fragment bo całość to duży skrypt IMGallery chcę trochę to zmodyfikowałem bo mi ludzie oceny zawyżone wysyłali. dozwolone są oceny 1 2 3 4 5 a ktoś z innej strony wysyłał formularz który niósł ocenę np 3333. oryginalnie nie ma takiego zabezpieczenia. Cytat A po co dałeś to if ($zmienna) jeśli zmianna bedzie miała wartość inną niż pusta lub 0 to if zwróci true Gdyby to samo zrobić za pomocą $_GET to zadziała poprawnie oczywiście w formularzu nie pomyliłem method="post" z method="get" Ten post edytował billy235 5.11.2007, 23:09:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej było by zrobić takie coś, że jeżeli $zmienna jest większa od 5 to wyświetli błąd a jeżeli mniejsza to ja zaakceptuje. Ja takie coś stosuje i jak narazie dobrze się sprawdza.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Lepiej było by zrobić takie coś, że jeżeli $zmienna jest większa od 5 to wyświetli błąd a jeżeli mniejsza to ja zaakceptuje. Ja takie coś stosuje i jak narazie dobrze się sprawdza. heee to tutaj w ogóle nie ma znaczenia ale i tak by było bez sensu bo ktoś może wysłać notę np -3333 i to też mi sporo psuje Ten post edytował billy235 5.11.2007, 23:14:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:46 |