![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Caly proces tworzenia przyjaznych url wraz z mod_rewrite mam zrobiony, jednak zastanawia mnie jezeli w linku uzywam tylko tytulow newsow (bez podawania id newsa), to link jest bez polskich oraz specjalnych znakow, wiec jak zatem wywolac go z bazy?
Zamiana w odwrotna strone odpada... -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie masz gdzieś zdefiniowanej tablicy (id=>tytuł newsa) to zapomnij. Dlatego w takich wypadkach id się podaje, chociażby tak:
Kod domena.pl/123_tytul_newsa_bez_znakow_specjalnych.html
Ten post edytował drPayton 5.11.2007, 11:08:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy dodawaniu artykulow wygeneruj i zapisz w bazie przyjazny url. Proste.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
drPayton: wlasnie chce uniknac liczb (id) w tytule
woj_tas: no korzystam z tego teraz jednak, nie podoba mi sie to rozwiazanie, jest to dodatkowe zbedne pole w bazie, ktore trzeba aktualizowac przy kazdej edycji rekordu... Moze jakies inne propozycje? -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
drPayton: wlasnie chce uniknac liczb (id) w tytule woj_tas: no korzystam z tego teraz jednak, nie podoba mi sie to rozwiazanie, jest to dodatkowe zbedne pole w bazie, ktore trzeba aktualizowac przy kazdej edycji rekordu... Moze jakies inne propozycje? Jeśli nie chcesz mieć tego pola w bazie to generuj dynamicznie ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też tak robię, na podstawie tytułu, po jego "sparsowaniu" zapisuje do bazy. Nie robi się tego przecież ręcznie, od tego jest określona funkcja, więc wielkim problemem to być nie powinno. A że dodatkowe pole, cóż, nie popadajmy w przesadę
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:53 |