![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno przeglądałem sklep SOTE. Chwalą się tam szyfrowaniem danych przechowywanych w bazie. Udało mi się dowiedzieć, że system SOTE ma skrypt, który przed dodaniem danych do bazy, szyfruje je, natomiast przed ich pobraniem tworzy tymczasową tabelę z zdeszyfrowanymi danymi i dopiero w oparciu o tymczasową tabelę następuje pobieranie danych docelowych (np. wraz z sortowaniem).
Czy znacie jakieś możliwości wykonania podobnego rozwiązania? Szyfrowanie miałoby odbywać się w oparciu o klucz dostępny wyłącznie dla administratora. W takim układzie, by dostać się np. do danych osobowych klientów potencjalny włamywacz musiałby mieć jednocześnie skrypty PHP i bazę danych, a w najlepszym wypadku również klucz, gdyby był podawany z zewnątrz. Zastanawia mnie kwestia wydajności takiego rozwiązania. SOTE śmiga w miarę szybko, więc nie powinno być tragicznie. Zwłaszcza, że szyfrowaniu miałyby podlegać jedynie naistotniejsze dane takie jak dane osobowe, dane transakcji itp. Zdaję sobie sprawę z tego, że trochę dyskusji na temat szyfrowania było, ale większość w zasadzie nie traktowała strikte o szyfrowaniu tylko hashowaniu. Pozdrawiam... :- ) -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szyfrowanie to temat rzeka. Nie znam algorytmu SOTE, na ktory sie powolujesz ale z tego co mi wiadomo jakiekolwiek proby [czyt. algorytmy domowe] sa skazane na porazke juz na starcie. Najlepsza metoda wg mnie to szyfrowanie za pomoca roznicy symetrycznej korzystajac z dwoch jednakowo dlugich ciagow bajtow np:
to jest tekst do szyfrowania XOR kjhJHfdyKJNdHUIORaafchjZybe ...i gotowe. Zeby odczytac zakodowany ciag wystarczy go jeszcze raz potraktowac XOR'em drugim ciagiem. Problemem zasadniczym jest trudnosc w wygenerowaniu odpowiednio dlugiego ciagu random [naprawde przypadkowego], oraz jego zapamietanie do pozniejszego uzycia. Powodzenia w eksperymentach! pozdrawiam -------------------- Code developer
tel.: +39.041.2750223 mob.: +39.340.5081178 e-mail: m.luberda@arzanadv.it Arzanà S.r.l. - web marketing - komunikacja - serwisy www |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:44 |