Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Szyfrowanie danych przed dodaniem ich do bazy
The Night Shadow
post 5.11.2007, 10:23:03
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niedawno przeglądałem sklep SOTE. Chwalą się tam szyfrowaniem danych przechowywanych w bazie. Udało mi się dowiedzieć, że system SOTE ma skrypt, który przed dodaniem danych do bazy, szyfruje je, natomiast przed ich pobraniem tworzy tymczasową tabelę z zdeszyfrowanymi danymi i dopiero w oparciu o tymczasową tabelę następuje pobieranie danych docelowych (np. wraz z sortowaniem).

Czy znacie jakieś możliwości wykonania podobnego rozwiązania? Szyfrowanie miałoby odbywać się w oparciu o klucz dostępny wyłącznie dla administratora. W takim układzie, by dostać się np. do danych osobowych klientów potencjalny włamywacz musiałby mieć jednocześnie skrypty PHP i bazę danych, a w najlepszym wypadku również klucz, gdyby był podawany z zewnątrz.

Zastanawia mnie kwestia wydajności takiego rozwiązania. SOTE śmiga w miarę szybko, więc nie powinno być tragicznie. Zwłaszcza, że szyfrowaniu miałyby podlegać jedynie naistotniejsze dane takie jak dane osobowe, dane transakcji itp.

Zdaję sobie sprawę z tego, że trochę dyskusji na temat szyfrowania było, ale większość w zasadzie nie traktowała strikte o szyfrowaniu tylko hashowaniu.

Pozdrawiam... :- )

--------------------
Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych
Copywriter
Go to the top of the page
+Quote Post
michal74
post 5.11.2007, 11:47:59
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Szyfrowanie to temat rzeka. Nie znam algorytmu SOTE, na ktory sie powolujesz ale z tego co mi wiadomo jakiekolwiek proby [czyt. algorytmy domowe] sa skazane na porazke juz na starcie. Najlepsza metoda wg mnie to szyfrowanie za pomoca roznicy symetrycznej korzystajac z dwoch jednakowo dlugich ciagow bajtow np:

to jest tekst do szyfrowania
XOR
kjhJHfdyKJNdHUIORaafchjZybe

...i gotowe. Zeby odczytac zakodowany ciag wystarczy go jeszcze raz potraktowac XOR'em drugim ciagiem. Problemem zasadniczym jest trudnosc w wygenerowaniu odpowiednio dlugiego ciagu random [naprawde przypadkowego], oraz jego zapamietanie do pozniejszego uzycia. Powodzenia w eksperymentach!

pozdrawiam

--------------------
Code developer

tel.: +39.041.2750223
mob.: +39.340.5081178
e-mail: m.luberda@arzanadv.it

Arzanà S.r.l. - web marketing - komunikacja - serwisy www
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:44