![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak obliczyc np mając dzisiejsza date jaka była data powiedzmy 3 dni temu??
zeby nie bylo - szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale coś mi to nie wyszło, znalazlem ftp://ftp.helion.pl/online/php5p/php5p-3.pdf tyle ze tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie :/ Ten post edytował Kimas 5.11.2007, 10:24:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz w jakim formacie masz datę.
Do operacji na datach bardzo dobra jest funkcja mktime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual w połączeniu z date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i masa przykładów (takich jak Ty potrzebujesz) w manualu w komentarzach, zajrzyj, znajdziesz. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
data w formacie YYYY-MM-DD
heh chyba znalazlem rozwiazanie
jutro, znaczy dzis przetestuje ![]() dzieki bardzo ![]() Mam jeszcze jeden problem do rozwiązania - jak zaokraglic godzine do 5 min, np gdy mam godzine 01:29, to chcem ją zaokraglić do 01:25, chodzi o to że zaokraglona godzina nie moze być wieksza od tej która znajduje się w bazie, i minuty muszą byc podzielne przez 5, czyli ostatnia cyfra powinna wynosic 0 lub 5 na końcu ![]() Ten post edytował Kimas 5.11.2007, 01:30:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mktime zwraca liczbe long z podanej daty, podziel ją na ilosc kawałków pięciominutowych (5 * 60) i wynik zaokraglij (round()) i zrob z tego date (to juz wiesz jak - date i mktime) i sprawdz czy jest w bazie, jak nie ma to zamiast zaokraglania zwyklego zaokraglij w dół (floor())
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę zapoznać się z Tematyką i zasadami panującymi na forum Przedszkole i dodać poprawny tag do tematu. W innym przypadku wątek zostanie zamknięty. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
mktime zwraca liczbe long z podanej daty, podziel ją na ilosc kawałków pięciominutowych (5 * 60) i wynik zaokraglij (round()) i zrob z tego date (to juz wiesz jak - date i mktime) i sprawdz czy jest w bazie, jak nie ma to zamiast zaokraglania zwyklego zaokraglij w dół (floor()) kurde jakos mi to nie wychodzi, moglbys cos wiecej podpowiedziec, narazie wyswietlilem aktualna godzine
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze jeden problem do rozwiązania - jak zaokraglic godzine do 5 min, np gdy mam godzine 01:29, to chcem ją zaokraglić do 01:25, chodzi o to że zaokraglona godzina nie moze być wieksza od tej która znajduje się w bazie, i minuty muszą byc podzielne przez 5, czyli ostatnia cyfra powinna wynosic 0 lub 5 na końcu ![]() kurde jakos mi to nie wychodzi, moglbys cos wiecej podpowiedziec, narazie wyswietlilem aktualna godzine
Ten post edytował Darti 5.11.2007, 13:51:42 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 19:53 |