![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele w bazie danych, ktora przechowuje dane podane w procesie rejestracji (ID, login, haslo, imie, nazwisko ... )
Czy takie dane trzyma sie w jednej tabeli, czy lepiej rozbic na 2 tabele, z ktorych jedna bedzie posiadac pola login, haslo oraz ID ktory bedzie polaczeniem miedzy 2 tabelami, gdyz te dane beda czesciej wykorzystywane. Czy czas sortowania 2 Tabel o tej samej ilosci rekordow, jest rozny w zaleznosci od tego z ilo pol sklada sie jeden rekord? Nigdy nie projektowalem bazy danych, a zalezy mi na tym aby byla w miare optymalnie zrobiona. ![]() Ten post edytował nobo 4.11.2007, 18:30:22 -------------------- wyspagier, gierlandia.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy, do czego będzie stosowana ta tabela. Rozbijaj tylko wówczas, jak masz zamiar trzymać tam sporo rekordów (parę tysięcy?). Z jednej strony ograniczysz liczbę zapytań, z drugiej czas pojedynczego zapytania - porównaj to do potrzeb i oceń.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nastawiam sie na kilka tysiecy rekordow, dlatego myslalem aby rozbic na 2 tabele.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace spraw optymalizacji bazy danych. A mianowicie: Dane typu login czy adres email musza byc unikatowe, podczas rejestracji nastepuje proces sprawdzania czy takie dane nie wystepuja juz w bazie danych. Przy kilku tysiacach rekordow, dane powinny byc posortowane aby mozna jak najszybciej wyszukiwac. (Mysle tu o algorytmach wyszukiwania dzialajacych na posortowanych zbiorach). Czy takie tabele sortuje sie podczas zapytania np. podczas rejestracji, w celu sprawdzenia czy np. login taki juz jest (co wydaje mi sie bardzo czasochlonne,) czy takie tabele sa sortowane na biezaco i ukladane hierarchicznie podczas dodawania nowych rekordow. Jak to jest w praktyce w bazach z bardzo duza iloscia rerkordow, gdzie czynnik czasu odgrywa najwieksze znaczenie. Mialem do czynienia z programowaniem aplikacji, teraz rozpoczynam prace nad pewnym projektem (amatorskim ![]() -------------------- wyspagier, gierlandia.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma sensu przez INSERT'em sprawdzać, czy login już istnieje - nadaj UNIQUE ID dla pól loginu i e-maila, po czym przechwycaj błędy przy dodawaniu. Skoro chcesz mieć te parę tysięcy userów, to któryś może się "wciąć" między sprawdzenie czy login istnieje, a jego dodaniem. Szansa jedna na milion, ale wtedy masz nieodwracalną kabałę
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Duzo mi to pomoglo.
Czy w bazach z kilkoma/kilkudziesiecioma tysiacami rekordow wyszykuwiania odbywaja sie za pomoca zapytania SELECT czy trzeba wprowadzac jakies inne rozwiazania programowe w celu optymalizacji? -------------------- wyspagier, gierlandia.pl
|
|
|
![]()
|
|
SELECT
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez robie podobny projekt i do sprawdzania czy login oraz e-mail juz sa w bazie uzylem takiej konstrukcji:
Zapytanie zwraca mi pelny raport o tym co juz jest a czego nie ma. wynik - znaczy 0 - nie ma nic 1 - jest login 2 - jest e-mail 3 - jest login i e-mail Jak zwroci zero to dodaje rekord nowego uzytkownika insertem. Ten post edytował PiXel2.0 5.11.2007, 00:36:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:17 |