![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie, mam pytanie: Jaki wybrać tryb otwarcia pliku aby dane zostały zapisane na początku pliku i nie kasowały już istniejących. Jak użyłem trybu „r+” to dane zostały zapisane ale cała stara zawartość pliku została usunięta. Dokładnie taki sam efekt jest w trybie „w/w+”. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/fopen
'r+' Otwiera do odczytu i zapisu; umieszcza wskaźnik pliku na jego początku. Nic o obcinaniu nie ma, jesteś pewien? W każdym razie zawsze musisz przesunąć obecne dane o daną ilość bajtów, a potem pisać z początku. Do przesuwania wskaźnika używaj fseek(). Ten post edytował rolnix 4.11.2007, 14:44:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 13 Dołączył: 16.03.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie nie obcina tylko nadpisuje.
Otworz najpierw do odczytu ('r') i pobierz zawartosc do lancucha a pozniej dolacz na jego poczatku to co tam chcesz i zapisz calosc otwierajac w trybie 'w'. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako przedszkolak możesz powiedzieć mi jak mam pobrać dane do łańcucha? Ja wiem tylko tyle ze można pobierać za pomocą substr() tylko, że ta funkcja pobiera od, do części napisu a nie całą zawartość.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:54 |