![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
![]() juz probuje zrozumiec to dosc sporo czasu i nadal nie bardzo wiem jak moge to zrobic przykladowo mam tab1 a w niej tab1 ------- id pk auto | login | pass | id_tab2| oraz druga tab2 tab2 ------ id pk auto | nazwa | nazwisko | jakiego polecenia trzeba uzyc zeby nastapilo takie cos: uzytkownil zalogowal sie do swojego konta, ale dane o nim sa przechowywane w tabeli tab2 teraz gdy wpisze swoje imie i nazwisko (moze to nastapic odrazu lub dopiero pozniej) to dostanie unikalny id w tab2 ponadto ten sam id zostanie dopisany w tab1 w polu id_tab2, oczywiscie tab2.id moze byc rozne od tab1.id dziekuje z gory za pomoc... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W tab2 pole id powinno być kluczem głównym (czyli tak jak masz teraz) oraz równocześnie kluczem obcym odnoszącym się do tab1 do pola id. Sugerowałbym równocześnie zmianę nazwy kolumny z tab2 z "id" na "tab1_id" - będzie bardziej czytelnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje za odpowiedz
chodzili mi bardziej o kod w jaki sposob to zapisac czy jezeli beda te klucze obce w tej tab1 to po dodaniu wiersza w tab2 automatycznie wstawi wartosc?? Tak czy jak?
czy tak?
uzywam dbdesignerow ;p co sam nie bardzo nie rozumiem tych relacji.. :/ tzn nie wiem jak polaczyc ;/ Poprostu chodzi mi o to zeby uzytkownik mogl na zalozyc acc dalsze info moze zalozyc pozniej ale w miedzy czasie inny moze chciec zalozyc wiec tab.id moze nie zgadzac sie z danymy z tab2.id Jak to jest z tym fk jezeli w ten tab1 jak teraz bedzie ten fk na id_tab2, to jezeli wprowadze dane do tab1 to automatycznie w tab2 dostane klucz czy jak to bedzie? prosze o odpowiedzi na wszystkie pytania;p edit... jeszcze cos takeigo wymyslilem przez phpadmin..:S
prosze powiedziec ktore drobe.. albo mnie poprawic ![]() ![]() Ten post edytował mazc 5.11.2007, 09:40:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:14 |