![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Walczę właśnie ze stroną w HTMLu 4.01 Strict, która ma dość skomplikowany układ. Nie mam pomysłu jak zrobić to na Div'ach (dwa elementy blokowe o zadanej wysokości obok siebie), próbuję więc tabelką. Też mi nie idzie: i, odpowiadający css: Kod body { background-color:#6a3914; background-image:url('./images/background.jpg'); background-repeat:repeat-x; background-position:top; margin:0px; padding:0px; } .background_inside {width:766px; position:absolute; left:50%; top:23px; margin:0px; margin-left:-383px; border:0px; padding:0px; table-layout:fixed; border-collapse:collapse; border-spacing:0px; border-style:none; outline-style:none; } .background_inside_center { width:758px; background-color:#f6c371; background-image:url('./images/background_inside.jpg'); background-repeat:repeat-x; background-position:top; } .shadow_right { background-image:url('./images/shadow_right_loop.jpg'); height:100%; width:8px;} w efekcie powstaje czarne obramowanie dla prawej komórki w tabeli (nie mam pojęcia skąd się bierze), przerwa między komórkami (też nie wiem, padding i border-spacing ustawione na zero). A także największa bolączka - tabelka jest wyrównana do lewej (To: "width:766px; position:absolute; left:50%; margin-left:-383px;" powinno ją wyrównać na środek). Pytanie moje brzmi: Co zepsułem? I drugie (nawet bardziej wdzięczny jestem na odpowiedź na to niż na tamto): Czy można to samo uzyskać przy divach? tzn. dwa divy obok siebie o tej samej wysokości, zależnej od zawartości jednego z nich (jeżeli zawartość jednego wykracza poza jego wysokość, powiększa wysokość u obu)? Próbowałem position:relative, ale powstaje brzydka "dziura" w miejscu, gdzie div był. Position:absolute ignoruje zadaną wysokość pomimo argumentu height:100%. Z góry dziękuję za pomoc ![]() PS> Validator W3C mówi, że moja strona jest poprawna -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:46 |