![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2006 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dopiero zaczynam przygodę z obiektowym php'em, a do tej pory tworzyłem stronki proceduralnie. Przeczytałem kilka kursów, przejrzałem kilkadziesiąt stron książki do programowania obiektowego w php (http://helion.pl/ksiazki/php5zp.htm), ale w zasadzie oprócz poznania w miare dobrze pojęć mi nic to więcej nie dało. Postanowiłem więc porpostu mniej więcej przygotowac sobie zarys aplikacji, którę chcę stworzyć i się za nią zabrać próboując zrobić to obiektowo. Jednak zatrzymałem się już na samym początku. Nie do końca wiem, jak zacząć clase. Dlatego chciałbym prosić o jakiś adres strony, na której znajduje się w miare prosty sposób wykonana jakaś strona obiektowo. Oczywiście mógłbym wziąć takie postnuke i analizować linijka po linijce, ale wątpie, abym tak szybko sie w tym połapał. Potrzebuję czegoś bardziej ludzkiego i prostrzego. Może ktoś ma gdzieś jakąś swoją starą stronę wykonaną obiektowo i zechciałby udostępnić jej kod źródłowy? (prosiłbym tylko, o to, aby w miare możliwości wykonana ona była w php5) Lub, jeśli ktoś ma czas, aby podpowiedział jak rozwiącać taki przykładowy problem: Załóżmy, że mamy jedną ogromną klasę "Tresci", a w niej chcecie umieścić podklasy Artykuły, Newsy, Recenzje itp. I teraz jak się do tego zabrać? Czy już w klasie "Tresci" do konstruktora wywalić polecenie pobrania z bazy pierwszego artykułu, badź news'a? Czy może robić to osobno w każdej podklasie? Jak wykonać konstruktor pobierający odrazu elementy z bazy danych? Łączyć się z bazą standardowo? Czy wykorzystać obiektowa bibliotekę mysqli? Czy tworzyc uchwyt w konstruktorze klasy Treści, czy zapisać metody obsługi bazy w innej klasie i włąnczyć go do bazy Tresci? Bybym wdzięczny za wszelkie rady, lub delikatne sugestie. Bardzo jednak bym prosił, o to, aby ktoś w miare możliwości udostępnił mi jakiś swój stary projekt strony zrobiony obiektowo w php5... Z góry dziękuję. Ten post edytował l05i3k 2.11.2007, 16:52:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:40 |