![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie, mam kod na upload plików, ale problem polega na tym że wrzuca mi pliki ze wszystkimi rozszerzeniami. I moje pytanie jest takie, jak ograniczyć upload plików tylko do plików z rozszerzeniem gif, jpg
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed wywołaniem funkcji move_uploaded_file() sprawdzasz nazwę pliku (bodajże $_FILES['plik']['name']). Jeżeli zależy ci na bezpieczniejszym sprawdzaniu (wiadomo - rozszerzenie zawsze można zmienić), wgraj sobię paczkę PECL-a FILEINFO i tym sprawdzaj.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam teraz taki kod:
Kod <?php $uploaddir='c:/'; if($_FILES['plik1']['error']== UPLOAD_ERR_OK){ $new_name=$uploaddir.$_FILES['plik1']['name']; $temp_name=$_FILES['plik1']['tmp_name']; if(move_uploaded_file($temp_name,$new_name)){ echo "plik ok.\n"; }else{ print "blad\n"; } } ?> I działa poprawnie, ale nie wiem nadal jak ograniczyć do danego rozszerzenia Ten post edytował ExPlOiT 2.11.2007, 13:40:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
heheheh. Masz chyba dobry dzień ;p Akurat walczyłem z filtrami ;p
1.
2,
Jak używać?
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
umieściłem ten kod co mi napisałeś w pliku skrypt2.php i po wybraniu pliku przechodzi do pliku skrypt2.php i wyskakuje mi
Cytat Parse error: parse error in c:\usr\krasnal\www\cms\skrypt2.php on line 3 A ta linia to: Kod abstract class imageFilterIterator extends FilterIterator Hehe nieźle nie dość że dostałem gotowca to jeszcze niewiem jak go użyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Niemożliwe, zeby to to powodowało błąd (chyba, ze masz php4) sprawdź inne linijki.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Ok teraz działa, miałem w krasnalu na localhoscie ustawiony php4
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może coś takiego:
to tylko przykład na jpg... dla gifa będzie pewnie podobnie... -------------------- sidzina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a moze zamiast kombinowac to lepiej zrobic explode i zobaczyc czy ciag po kropce jest rowny
jpg gif png ect...... ![]() ![]() ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Hmm łatwo powiedzieć gorzej to wszystko połączyć w jedno. Ale dzięki za wskazówke.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czemu ja php znam nie zadobrze ale tak to powinno wygladac przed move_uploaded_file()
Ten post edytował marcio 2.11.2007, 23:04:57 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
O lol ja w php bawię się od prawie 3 lat a na to niewpadłem.
|
|
|
![]()
|
|
a ja sie bawie nie caly rok
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
To fakt, ale tak już jest najłatwiejszy sposób na wszystko znajduje się dopiero wtedy kiedy wykonamy coś w najtrudniejszym z możliwych. Prawda jest taka że nie wszystkie rzeczy potrzebowałem, i dlatego niektórych prostych rzeczy niewiem, a gdy już je potrzebuje to niewiem od czego zacząć
![]() ![]() Ten post edytował ExPlOiT 2.11.2007, 23:05:48 |
|
|
![]()
|
|
sorki byla literowka teraz jest dobrze poprawilem
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
No panowie! Nie przsadzajcie. Akurat rozwiązanie, które podałem należy chyba do najlegantszych z możliwych i do tego zgodnych z OOP, z wykorzystaniem SPL... no kurde ; p
Zastępujemy to: (od ~marcia)
Tym.
Po co jakieś explode? Ciekawe, co byś zrobił ~marcio z plikiem myFile.class.php. albo z to.jest.nazwa.pliku.png Przyznam, że jakbym miał robić Waszymi sposobami, to by mnie chyba szlag trafił na miejscu :| Pozdrawiam. P.S Rozpoznawanie typu mime mozecie sobie zrobić też łatwo, ale to już zostawiam wyobraźni ewentualnego użytkownika tego kodu. ;p -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Cytat Przyznam, że jakbym miał robić Waszymi sposobami, to by mnie chyba szlag trafił na miejscu :| to teraz już wiesz dlaczego z dnia na dzień co raz to bardziej mi się żyć odechciewa ![]() Cytat Rozpoznawanie typu mime mozecie sobie zrobić też łatwo, ale to już zostawiam wyobraźni ewentualnego użytkownika tego kodu. ;p Heheh czyli mam kolejne zajęcie ![]() fakt Cysiaczek Twoje rozwiązanie działa na serwie z php5 a co z 4? |
|
|
![]()
|
|
Na 4 nie może działać i bardzo dobrze, że tak jest - tworząc jakiś nowy kod od podstaw nie bierze się wogóle pod uwagę tej wersji jezyka. Za kilka miesięcy php 6 ...
Pozdrawiam. 5 minut pracy:
Wartość tego rozwiązanie jest jednak niewielka, bo mime i tak nie jest poprawnie ropoznawane. Trzeba by zbadac plik już po uploadzie. Pozdrawiam, -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Fakt wartość tego rozwiązania może jest niewielka ale to zawsze coś
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cysiaczek nie watpie w to ze php znasz lepiej odemnie ale jakos nie przepadam za OOP dlatego zrobilem z explode
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:50 |