![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem, że zaproponujesz nowe punkty w netykiecie, zmiana starych byłaby krokiem do tyłu... 1. Odpowiadanie nad cytatem. Na pewno znasz to: Czy uważasz, że na forum też należy zmienić kolejność postów od najnowszego? 2. Trzeba tak cytować, aby zostawić to co najważniejsze. Inteligentny nadawca pozostawi szczegóły projektu w cytacie, abyś nie musiał go szukać. 3. Kwestia transferu: Skoro tak, powinieneś zapłacić również za serwery wszystkich Twoich adresatów. Cytat powinien być nad naszą odpowiedzią i to tylko ważny fragment. Czemu? ~wielokropek już napisał czemu. I do wszystkich podobnego zdania: spójrzcie na ankietę, mówi sama za siebie, a Wy się przerzucacie piachem jak dzieci w piaskownicy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ankieta niczego nie mówi, odpowiadało 37 osób. Jakby odpowiadało 370, można by się podpierać ankietą. Do tego na forum dla programistów nie znajdziesz reprezentatywnej, przekrojowej próby dla populacji użytkowników poczty elektronicznej.
Poza tym pierwsze pytanie jest źle sformułowane. Ludzie mogą źle je zrozumieć i odpowiedzieć na opak, ktoś nawet przyznał, że co prawda udzielił takiej odpowiedzi, ale chodziło mu o co innego. A trzecie pytanie jest w ogóle trudne do zrozumienia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ankieta niczego nie mówi, odpowiadało 37 osób. Jakby odpowiadało 370, można by się podpierać ankietą. Do tego na forum dla programistów nie znajdziesz reprezentatywnej, przekrojowej próby dla populacji użytkowników poczty elektronicznej. Sugerujesz że programiści nie są użytkownikami poczty elektronicznej, bądź nie są reprezentatywni ? please... Poza tym pierwsze pytanie jest źle sformułowane. Ludzie mogą źle je zrozumieć i odpowiedzieć na opak, ktoś nawet przyznał, że co prawda udzielił takiej odpowiedzi, ale chodziło mu o co innego. A trzecie pytanie jest w ogóle trudne do zrozumienia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Trzeba czytać uważnie i ze zrozumieniem. Jak wyniki nie są zadowalające to zwalmy winę na ankietę lub na jej twórcę, yeah... skąd my to znamy. Zabawnie się to czyta. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sugerujesz że programiści nie są użytkownikami poczty elektronicznej, bądź nie są reprezentatywni ? please... Programiści są użytkownikami poczty elektronicznej, ale nie są reprezentatywni. Tak samo jak mieszkańcy Podlasia są Polakami, ale nie są reprezentatywni dla populacji Polaków. Kropka. Cytat Trzeba czytać uważnie i ze zrozumieniem. Jak wyniki nie są zadowalające to zwalmy winę na ankietę lub na jej twórcę, yeah... skąd my to znamy. Trzeba umieć układać ankiety. To nie jest psycho-test w Bravo; jeśli ktoś chce mieć wiarygodne badanie, to musi mieć odpowiednią metodykę. Analogicznie - jeżeli chcemy podciągnąć wyniki pod nasze potrzeby, wystarczy ułożyć tendencyjne pytania. Wbrew pozorom człowiek funkcjonuje całkiem prosto. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast zmieniać netykietę, lepiej byłoby wprowadzić coś, co zastąpi dotychczasową pocztę e-mail, która - nieukrywajmy tego jest mocno przestarzała i już dawno przestała się sprawdzać.
Wprowadzając nowy, nowoczesny standard można by wyeliminować problemy, o których mowa powyżej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale żeście byka w ankiecie walnęli... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Programiści są użytkownikami poczty elektronicznej, ale nie są reprezentatywni. Tak samo jak mieszkańcy Podlasia są Polakami, ale nie są reprezentatywni dla populacji Polaków. Kropka. No tu akurat mnie trochę obraziłeś, ale pomijając to, na jakiej podstawie tak twierdzisz?? Podążając Twoją logiką ci z Mazowsza, Pomorza itd też nie są reprezentatywni, czyli wnioskując dalej nikt z Polaków nie jest reprezentatywny "dla populacji Polaków", sweat. Trzeba umieć układać ankiety. To nie jest psycho-test w Bravo; jeśli ktoś chce mieć wiarygodne badanie, to musi mieć odpowiednią metodykę. Analogicznie - jeżeli chcemy podciągnąć wyniki pod nasze potrzeby, wystarczy ułożyć tendencyjne pytania. Wbrew pozorom człowiek funkcjonuje całkiem prosto. Coś czuję że poprostu Tobie przyszło się pomylić przy udziale w ankiecie i za wszelką ceną chcesz się usprawiedliwić. Ja tam nie zauważyłem żadnej tendencyjności w tych pytaniach, nikt inny też się nie skarży, więc... Zamiast zmieniać netykietę, lepiej byłoby wprowadzić coś, co zastąpi dotychczasową pocztę e-mail, która - nieukrywajmy tego jest mocno przestarzała i już dawno przestała się sprawdzać. Wprowadzając nowy, nowoczesny standard można by wyeliminować problemy, o których mowa powyżej. To chyba najciekawsze co zostało tu powiedziane na ten temat, aczkolwiek imo mało realne bo coś takiego jak list istnieje od zarania dziejów i raczej na długo pozostanie. Z resztą kolejny temat o wyższości świąt... , co kraj to obyczaj, co użytkownik to przyzwyczajenie, każdy robi jak lubi, skąd Wam się biorą takie pomysły i zapędy żeby regulować świat, takie rzeczy robiono za komuny, nie pierwszy taki temat na tym forum. I nie piszcie że nikt mnie tu na siłę nie trzyma. pzdr |
|
|
![]()
|
|
@DjKermit:
Zdaje się, że nie rozumiesz pojęcia "próba reprezentatywna", a próbujesz mnie linczować. Proponuję poczytać w Wikipedii na temat statystyki i badań społecznych, zwłaszcza na temat doboru respondentów. Dla jasności: mieszkańcy Zagłębia też nie są reprezentatywni dla populacji Polaków (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A w ankiecie się nie rąbnąłem, miałem na myśli wypowiedź dr_bonzo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o Netykietę 2.0 to nasuwa mi się tylko jedno na myśl, co wypadałoby zmienić:
ASCII -> UTF8!!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 12:21 |